Заключиха двама осъдени с електронни гривни

OFFNews Последна промяна на 22 април 2014 в 15:37 3712 1

Двама мъже, осъдени за шофиране в нетрезво състояние, са първите, които ще се възползват от новата услуга на Министерството на правосъдието – излежаване на присъдата с електронна гривна на крака.

От министерството съобщиха, че първата електронна гривна на осъден на пробация вече е факт, като предстои монтирането на второ устройство на лице с наложена пробационна мярка „Ограничения в свободното придвижване”.

Поставянето на електронните гривни е в изпълнение на проект, финансиран от Норвежки финансов механизъм с 598 886 евро.

Целта на проекта е внедряването на системата за електронен мониторинг, като се предвижда за две години електронното наблюдение да обхване 180 правонарушители - осъдени на пробация или условно предсрочно освободени. Устройствата могат да бъдат поставени само на лица, които са изразили доброволно писмено съгласие за това.

Вече всички началници на затвори и началници на областни служби „Изпълнение на наказанията“ са преминали през обучения. В рамките на проекта се обучават и магистрати и представители на МВР.

Успоредно с пилотното въвеждане на системата за електронен мониторинг, предстои да се изготви анализ на настоящата законодателна рамка в тази насока и да бъдат предложени изменения в действащото законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови