Втори сигнал за агитация в полза на "Възраждане" в училище

OFFNews 27 септември 2022 в 15:36 3634 2

училище

Снимка Архив

Въпреки че законът забранява политическата дейност в училищата, "Възраждане" измисли заобиколен начин за пропагандиране на идеите си.

Втори сигнал за агитация в училищата в полза на политическа партия "Възраждане" стигна до образователното министерство и Държавната агенция за закрила на детето. Той е подаден от Емилия Балчева, която обяснява, че писмото й ще бъде изпратено и до прокуратурата. 

В него се казва, че под предлог раздаване на учебник по родинознание за I-IV клас, редактирано и издадено от лидера на партията Костадин Костадинов, представители на "Възраждане" стъпват на територията на училищата и нарушават тяхната автономност. Въпросният учебник не е одобрен от МОН и не е включен в списъка на помощните книжки, учебници и учебните комплекти, които могат да се използват в предучилищното и училищно образование.

В сигнала си Балчева цитира думи на Костадинов на партийния сайт, подети в редица медии, че от издаването на "учебника" през 2016 г. до 2021 г. са раздадени безплатно около 100 000 екземпляра, а над 500 000 са били изтеглени от блога на политика. Пратени са и екземпляри до българските училища в чужбина. 

Това нарушава принципа на автономията, заложен в Закона за предучилищното и училищно образование, който забранява политическа и партийна дейност в детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие.

Според Емилия Балчева нарушенията са в две посоки - от една страна, осъществяване на партийна дейност в училищата, от друга - разпространение на неодобрено от МОН издание, в което по косвен път се пропагандира идеологията и програмните цели на "Възраждане".

На 26 септември OFFNews съобщи за подобна дейност от страна на партията, като сигналът бе подаден от кандидат-депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова

"Вчера сигнализирах Министерството на образованието и науката за масово раздаване пред училища на книга на Костадин Костадинов с подпъхнати брошури на "Възраждане" между страниците (как са се сетили, толкова е хитро). ЦИК също ще бъде сигнализирана", написа Белобрадова във фейсбук. Тя показа и снимка, от която е видно, че подпъхната рекламна листовка е за кандидат-депутатка от "Възраждане" в 23 МИР в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

27.09 2022 в 19:00

Този знае само да лала. Има хора, които му се връзват, благодарение на лошото управление на Борисов, който раздаваше милиони на олигархията уж за някакви проекти, а не се погрижи за създаване на устойчива средна класа и за устойчиво подпомагане на бедните хора.

2051

1

Propaganda

27.09 2022 в 16:40

Тоя продажен въшкар или да бъде с отнет бг паспорт или да го мобилизират рашистките му господари.