ВСС наказа председателя на Съюза на съдиите

Юлиан Христов 19 януари 2012 в 18:21 1983 0

ВСС
ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

Заради 57 забавени дела, заплатата на Тодорова ще бъде намалена с 15% за 2 години. Предложението за наказанието е направено вчера на закрито заседание на съвета по предложение на дисциплинарната комисия. Гласуването на това решение днес обаче стана в отсъствието на главния прокурор Борис Велчев и председателите на върховните съдилища - Лазар Груев и Георги Колев, които си тръгнаха преди гласуването на тази точка от дневния ред.

Решението идва след направена през 2011 година проверка в Наказателното отделение на Софийски градски съд. Тогава за наказание бяха предложени четирима съдии, заради това, че бавели дела - новоизбраният председател на съда Владимира Янева, Мирослава Тодорова, Владимир Астарджиев и Иван Коев. Последните двама вече бяха наказани - Астраджиев с намаляване на заплатата с 10% и за Коев - забележка. Единственият , който все още не е наказан е шефът на съда Владимира Янева, работата на която стана повод за проверката.

Съдия Тодорова е поискала отвод на дисциплинарния състав с мотва, че не е редно в него да има съдии. Според резултатите на Инспектората при ВСС за 2010 г. съдия Тодорова е разгледала 261 дела, като е забавила 45 от тях. В периода от 1 януари до 30 юни 2011 г. тя е разгледала 192 дела, от които е забавила 12. При проверката са констатирани две дела, по които съдия Тодорова се е произнесла през 2007 г., а мотивите за тях са били внесени в деловодството ден, след началото на проверката.

Наказанието идва след като през лятото Съюзът на съдиите в България направи безпрецедентно досега искане за оставка на целия състав на ВСС в знак на протест срещу кадруванието в съдебната система и заради кризата в общественото доверие в съвета. Това искане дойде след като двама от членовете на ВСС Капка Костова и Галина Захарова и съдиите Душана Здравкова и Величка Цанова подадоха оставки със същите мотиви.

„Безпринципното кадруване, което ще продължи, е несравнимо по-опасно – разрушава независимостта на съда отвътре и неизбежно поставя под въпрос върховенството на закона“, заявяват съдиите във връзка с назначаването на съдия Владимира Янева на поста председател на СГС.

Остава ВСС да се произнесе по дисциплинарното производство срещу съдия Янева. За периода на проверката тя има забавени общо 43 дела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews