Владимира Янева остава председател на СГС

Юлиан Христов 12 януари 2012 в 15:55 1854 0

Владимира Янева

Владимира Янева остава председател на Софийския градски съд. Решението бе взето от петчленен състав на Върховния административен съд, с което се отменя решението на предходната инстанция. С първото решение на предходния състав изборът на Янева за председател на СГС бе обявен за незаконен.

На последна инстанция делото бе решено за рекордните 12 дни, за разлика от решението на първа инстанция, което се появи след повече от месец размисъл на магистратите и без да е подписано от единия от тях. Делото е по жалба на опонента на Владимира Янева в надпреварата за поста председател на СГС Величка Цанова. Тази жалба беше уважена от тричленния състав на ВАС с аргумента, че изборът е бил проведен тайно, а не явно, както е изисквал тогава законът за съдебната власт. Междувременно Конституционният съд обяви явното гласуване за противоконституционно, което е един от аргументите на петчленния състав да обяви за законен избора на Янева.

Владимира Янева беше избрана за председател на Софийския градски съд на 30 май 2011 г., а изборът доведе до сериозни сътресения в съдебната система. В професионално отношение тя беше атакувана за конфликт на интереси, заради работата си по едно от делата за злоупотреби в "Софийски имоти". В личен план атаките бяха заради демонстрираните си приятелски отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!