ВСС избра нов председател на Административен съд - София

Юлиан Христов 19 януари 2012 в 16:01 5079 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Висшият съдебен Съвет (ВСС) избра днес Радостин Радков за председател на Административния съд в София.

Радков заема мястото на досегашния ръководител на съда Лозан Панов, който отива във Върховния административен съд (ВАС). Панов гледа делото за касиране на местния вот в София. Решението на съда беше, че няма основания за касиране.

Радков заяви пред членовете на ВСС, че се смята за подготвен за ръководител, че е добър човек и гражданин и може да се справи с тежката задача. При представянето на кандидатурата му той беше подкрепен от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и шефа на етичната комисия в съвета Цони Цонев.

Съдът гледа на първа инстанция жалбите срещу актове на редица държавни институции, граждански искове за обезщетения срещу администрацията. Съдът е и последна инстанция по жалбите срещу наказателните постановления на КАТ-София.

Днес ВСС запълни четирите свободни щата във ВАС. Назначени са съдиите, класирали се на първите четири места в конкурса: Лозан Панов, досегашен председател на Административен съд - София град (АССГ) , Емилия Кабурова - съдия в Административен съд-Благоевград, Николай Гунчев и Мира Райчева-Шекерджиева - и двамата от Административен съд град София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!