Военните аташета на Великите сили се събраха на мемориала в Ново село

Елеонора Гаджева 06 май 2016 в 21:50 4780 2

„Нямаме причина да се делим, имаме много поводи да се обединяваме“, с тези думи д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет откри тържествената церемония на военния мемориал в Ново село, Македония по повод 6 май.

Инициативата се организира от Фондация Българска Памет и се провежда за десета поредна година. Тази година освен домакините от македонска страна, на юбилейното честване присъствиха и г-н Иван Петков, Посланик на РБ В Македония, г-н Андрей Ковачев – представител на Европейския парламент, зам. министъра на отбраната на РБ г-н Кюмюрджиев, г-н Тодор Чобанов, зам. кмет на София, представители на Министерство на отбраната и армията на Република Македония, както и Ръководителя на мисията на НАТО в Скопие. Събитието бе почетено и от военните аташета по отбраната на САЩ„ Китай, Великобритания, Сърбия, Италия, Русия, граждани и политици от България и Македония.

Заупокойната молитва по време на поклонението бе водена от Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум.
Най-развълувани по време на церемонията бяха младежите пристигнали специално за събитието от Югозападна България и Македония. 350 деца от училища и младежки организации поднесоха цветя и венци и почетоха паметта на загиналите бойци от 11 Пехотна македонска дивизия. „За нас е важна паметта, ако помним кои сме и съхраняваме паметта на тези преди нас, ще знаем и накъде отиваме. Затова сме тук за поредна година и ще продължим да го правим“, сподели осемнадесетгодишния Али Мисанков от Белица.

Военният мемориал в Ново село, е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Македония. В него са погребани 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. От 2006 г. в обновеният военен мемориал се организират военни и религиозни церемонии за отдаване на почит на падналите герои.

Фондация Българска Памет цели да превърне родолюбивата инициатива на поклонението в Деня на храбростта 6 май в добър пример за съвместно празнично честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония и в перспективата на общото европейско бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12017

2

Кулин бан

07.05 2016 в 08:06

Най-доброто е да си оправим държавите - ние тук България, а те там Македония; и да си оправим между-държавните отношения. Защо ни трябва повече. Ако ще я вършим каквато сме я вършили 1941-1944, няма смисъл.