Вече плащаме данъци и осигуровки онлайн и без такси

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2018 в 20:32 7513 1

Вече не е нужно да се редим на гишета, за да платим данъците и осигуровките си. Всички клиенти на НАП, които притежават банкови карти, от днес могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция.

Това може да стане по два начина. Първият е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП. Другият е чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Едно от предимствата на картовите преводи е, че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи, изтъкват от НАП.

От там обръщат внимание обаче, че когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Илия Киров

07.02 2018 в 22:17

Хубаво би било, ако освен това могат да направят онлайн POS терминал, където ще може да се плаща както на гише през POS. В момента онлайн трябва да платиш или през ePay (имат такса естествено) или чрез банков превод (онлайн банкиране).