Върнаха в България 7-месечно бебе, изоставено в Косово

OFFNews 21 юли 2022 в 15:20 2547 0

бебе

Снимка pixabay

бебе

Държавната агенция за закрила на детето заедно с Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане върнаха у нас 7-месечно българче , изоставено в Косово от майката при раждането. Оттогава до днес бебето е отглеждано в косовско приемно семейство.

Бебето е транспортирано в страната от социални работници и с подкрепата на международната организация А"21". То ще бъде настанено в приемно семейство и включено в процедура по осиновяване.

За първото шестмесечие на 2022 г. експерти от ДАЗД работят по 34 случаи с международен характер, обхващащи 47 деца, като 5 от тях касаят деца жертви на трафик и връщането на шест деца в България. 

За 2021 г. ДАЗД координира налагането незабавно на спешна закрила за 27 деца, които са станали жертва на трафик с цел сексуална, трудова експлоатация или са изоставени от техните родители или близки в чужбина.

През 2021 г. председателят на агенцията д-р Елеонора Лилова е изпратила 22 становища с предложения до министъра на вътрешните работи за налагане на мерки по Закона за българските лични документи. С тях се забранява децата, за които има риск от повторно извеждане от България и въвличането им в сексуална и трудова експлоатация, използването им за просия или неглижирането им, да напускат пределите на страната в срок от две години.

От началото на 2022 г. до юни на Националната телефонна линия за деца 111 116 са регистрирани два сигнала за деца, жертви на трафик. Информацията своевременно е предадена на компетентните органи, като Държавната агенция за закрила на детето изисква обратна информация за установените факти по всеки един сигнал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!