Вариант: Учениците да учат на блокове, класовете да излизат по различно време в междучасия

OFFNews 20 юли 2020 в 08:48 12113 2

Учениците да учат на блокове, а различните класове да излизат по различно време в междучасие, за да се ограничи контактът между тях и потенциалният риск от зараза. Това е вариант, обсъждан за организацията през новата учебна година, която ще започне присъствено, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред bTV.

На входовете ще има дезинфекция, дезинфектанти ще бъдат поставени и на други "критични" места, като бюфети, във физкултурните салони.

Ако е възможно, големите ученици ще бъдат отделени от малките, като ще учат на различни етажи.

Който иска, ще може да носи маска.

Много кабинети ще бъдат превърнати в класни стаи и ще се учи основно там. Например един кабинет по история спокойно може да се превърне в такава - даде пример Михайлова. Разбира се, по някои предмети това няма да е възможно - например час по ИТ не може да е в стая без компютри. Тези специализирани кабинети обаче ще се дезинфекцират след всеки час.

Ако е възможно, един учител по предмет, ще преподава в един випуск. Например учителят по математика на петите класове и т.н.

"Не трябва да има притеснение. Доказахме, че можем да вземем бързи и адекватни мерки. Справихме се успешно в ситуация, за която никой не беше подготвен - подчерта тя и допълни, че ученици, учители и родители искат присъствено обучение и питат в МОН ще се върнат ли учениците в училище. - Най-добрият начин за обучение е присъственият, той дава най-добрите резултати."

Решението новата учебна година да започне присъствено е взето на отраслов съвет. Обсъждаме въпроса с много широк кръг заинтересовани, със синдикати, с работодатели, подчерта зам.-министър Михайлова. Предстои и среща с представители на родителите на ученици.

Ако се наложи затваряне, няма да се затворят всички училища по едно и също време, а само засегнатото училище.

"Започваме присъствено и ще бъдем в режим на превключване, няма всички по едно и също време да затворят", каза зам.-министър Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

NelSun

20.07 2020 в 16:20

И понеже досега хаосът в училищата беше малък, от МОН сега са решили да създадат още по-голям, защото с тези предложения няма да постигнат нищо друго освен хаос.

3767

1

Име на профила

20.07 2020 в 12:40

С цялото ми уважение към учителите - училищата от едни въшки не могат да опазят децата, камо ли от вирус.
 
X

Да помогнем на украинските деца!