Новата учебна година ще започне присъствено

Заради ситуацията с COVID-19, ще има възможност за преминаване към онлайн обучение по всяко време - каза министърът на образованието Красимир Вълчев

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2020 в 11:46 6037 3

Новата учебна 2020/2021 година ще започне присъствено. Заради COVID-19, ще се даде възможност системата да преминава към онлайн обучение по всяко време.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев днес на конференцията "Образование от А до # Иновативното училище", организирана от Economic.bg, информационният портал Dir.bg, портала на българските общини Kmeta.bg и Нова тв в партньорство с Нетинфо и "София Тех Парк".

"Дигиталното обучение дава възможност да не се губи учебно време по време на грипни ваканции или по други причини. В такива ситуации децата ще се включват чрез виртуална класна стая в реалната", каза Вълчев.

Дигиталното обучение стана нормативно възможно благодарение на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

"Присъственото обаче не може да бъде заменено от онлайн обучение - каза Вълчев. - То е компенсаторно."

Министърът подчерта, че трябва да има баланс между присъствено и дигитално обучение, заради страничните ефекти от дългото стоене пред компютъра, на които обръщат внимание психолозите. Сред тях са намаляване на двигателните способности и загуба на умения за социални контакти, изброи Вълчев и призова онлайн обучението да е дозирано при децата в началния етап на обучение и да бъде ефективно при прогимназиалния и гимназиалния.

Вълчев постави оценка "Отличен" (5.50) на учителите за начина, по който са се справили в тежката ситуация на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка. Кризата - по думите му - показала, че образователната система е "читава и подредена, а хората, които работят в нея, имат отговорно отношение към учебния процес".

През следващите няколко години учебното съдържание трябва да е 90% визуализирано и да се заплати на учителите да го направят, каза още Вълчев.

Той подчерта, че МОН ще продължи с изграждането на STEAM центрове и ще се въведе компютърно моделиране и информационни технологии в четвърти клас.

МОН вече е осигурило точки на достъп до интернет за необхванати деца от онлайн обучението. За такива без компютри и лаптопи ще бъдат купени устройства, които ще ползват временно и после ще връщат на училищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

SaraAsar

17.07 2020 в 14:25

На кой му пука за децата? Нали една пасмина от дни вилнее и се дере с пълно гърло, без да й пука, че затварят полети за БГ, че болниците се пълнят, че хотелиерите, дето чакат гости, остават с пръст в уста, а медиите,посолствата, президентът, бесепарите, евробюрократите величаят безотговорните пишлемета, а Бойко стои като истукан, вместо да я управлява тая държава и да прекрати този пир във време на чума! Че протестите приеха изродски окраски и се превърнаха в собственото си отрицание, отдавна е ясно! Но че ще стигнат до такова ниво на тотална безотговорност, е ново! За какво протестирате? Мутри? Че тях ги има от 30 години! Догански сараи? Ами и те от тогава! И дежурното блабла за конституцията, дето никой от тях не е чел, ама иска да я сменя! Това ли ви родиха умните глави? Бясна съм!

2800

2

zpe

17.07 2020 в 13:39

@Amor, ако Пруската образователна система имаше компютри през далечния 18ти век, ЩЕШЕ да премине към дигитално и дистанционно обучение.

Дистанционното интернет обучение не е стремеж заради коронавируса. То е стремеж като част от ПРУСКАТА ИДЕОЛОГИЯ за образование.

Самият факт, че вече го възприемаме на дози (както започваме да възприемаме всичко ужасяващо), е скръбна вест.

4000

1

Amor

17.07 2020 в 12:10

Това със сигурност е по-добрият вариант, контактът между децата, както и този между деца и учители е много важен. Дано коронавирусът не ни затвори отново!