Външно: Българи могат да летят за САЩ, ако не са били в Шенген

OFFNews 12 март 2020 в 18:51 2149 0

Български граждани могат безпроблемно да пътуват до САЩ, стига да не са били в страна от Шенген през последните 14 дни. Това се казва в позиция на външно министерство.

Във връзка с прокламацията на президента на САЩ от 11 март 2020 г. посолството на САЩ в България потвърди пред МВнР, че български граждани, които не са били в Шенгенското пространство през последните 14 дни преди датата на пристигането си в САЩ и не са минавали транзитно през него по пътя си за САЩ, могат да влязат в САЩ, съобщават от ведомството на Екатерина Захариева.

Това означава, че български граждани могат да летят за Съединените щати например през Турция, откъдето има удобни полети до много американски градове.

Забраната за влизане в САЩ на лица, които са били в Шенгенското пространство през последните 14 дни до датата на пристигането им в САЩ не важи за американските граждани, притежаващите зелени карти, съпруги/съпрузи на американски граждани и на притежатели на зелени карти, неомъжени деца на американски граждани и притежатели на зелени карти под 21 години, осиновени деца на американски граждани и притежатели на зелени карти, пътуващи с имигрантски визи за САЩ, членове на екипажи на кораби и самолети, дипломати и официални представители на държавите с визи А, G или с НАТО визи (при военни и официални пътувания, свързани с дейността на НАТО). Това означава, че българските граждани от тези категории могат да влизат и от летище, намиращо се в Шенгенското пространство, уточняват още от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!