В София ще има и Раковски мост над река Владайска

OFFNews 27 септември 2017 в 14:12 4290 0

Мостът над река Владайска, където се пресичат бул. "Сливница" и ул. „Г.С. Раковски“, ще се казва „Раковски мост“. В района ще бъде поставен и бюст-паметник на революционера. 

Предложението е на инициативен комитет и бе одобрено от ресорните комисии в Столична община, предстои утре да бъде подкрепено и на заседанието на СОС. Поводът е 150 години от смъртта на идеолога на националното освободително движение на 9 октомври. 

Ние сме длъжници на своите герои, подчерта един от вносителите на доклада Николай Стойнев на заседанието на комисията по архитектура. Главният архитект Здравко Здравков уточни, че са обсъждани три варианта за място на паметника. Засега ще бъде поставен на готов постамент на сградата на митниците. 

Предстои да се обяви конкурс за проект за естетизация на „Раковски мост“ и района наоколо. 

Инициативният комитет бе създаден на 20 февруари с цел да събере средства от дарения, с които да се изгради паметник на Георги Стойков Раковски и да се наименова мост на негово име. Идеята бе представена от главния инициатор и член на Висшия адвокатски съвет адв. Марио Топчийски, от бившия председател на Столичния общински съвет и главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, от антрополога чл. кор. проф. Йордан Йорданов, бивш директор на Института по експериментална морфология и антропология към БАН, от о.з. ген Съби Събев, бивш председател на Съюза на офицерите от запаса „Атлантик“, и от журналиста и говорител на Инициативния комитет Калин Манолов. 
Членове на Инициативния комитет са бившият национален военен представител на България в Съюзното командване на НАТО о.з. ген. Ангел Златилов, бившият началник на Военна академия "Георги Раковски" и заместник- министър на отбраната о.з. генерал-лейтенант Атанас Запрянов, о.з. кап. I ранг Васил Данов, председателят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, адвокатите Менко Менков и Любомир Денев, писателят Николай Василев, журналистите Бойко Станкушев, Владимир Йончев и Калин Манолов, и др.
Инициативата се подкрепя от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови