В Шишковци плашат с протести заради възстановките с транссексуални модели на картини на Майстора

OFFNews 08 февруари 2022 в 16:50 6088 1

Снимка Wikipedia

Жителите на кюстендилското село Шишковци, в което дълги години живее Владимир Димитров-Майстора, заплашват с протести заради възстановки на негови картини с трансексуални модели.

Местните са написали отворено писмо до премиера Кирил Петков и до министъра на културата Атанас Атанасов с категоричната молба да спрат проекта „Другите българки“, който се осъществява с подкрепа на Национален фонд „Култура“.

По думите на кмета на Шишковци Илияна Петрова в писмото пише, че фотографската изложба, която представя част от творбите на Майстора с лица на хора, които са транссексуални се считат „от цяло Кюстендилско за посегателство и гавра с художника“.

Жителите на селото предупреждават, че ще се вдигнат на протести, ако няма своевременна намеса на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март изложба в София.

"Ние сме потресени! Имам обаждания от хора, които са излезли от Шишковци преди 30-40 години, живеят във Варна, в Русе. Хората се обаждат! Просто обстановката е уникална... Преди малко публикувах в групата на Шишковци снимка на моя баба, картина на моя баба и не искам тя да бъде подменена. Много е неприятно. Хората тук имат наследници, моделите имат внуци и правнуци... Това е голям удар за Шишковци", каза кметът на Шишковци Илияна Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки