Транссексуални модели пресъздават картини на Майстора с подкрепа от Национален фонд Култура

OFFNews 02 февруари 2022 в 17:15 11241 4

Проектът "Другите българки" на визуалния артист Михаил Вучков предизвика скандал с появата си.

Проектът представлява възстановки на картини на Владимир Димитров - Майстора, но моделите са транссексуални.

Появата на проекта, в който може да видите модела Мелиса, която преди време се наричаше Тихомир и бе риалити звезда от телевизионния формат "Фермата", бе приет нееднозначно.

"Отношението към транс хората е като това към жените в XIX век“ - заявява авторът и допълва, че именно това е причината да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени.

Арт провокацията на Михаил Вучков е финансирана от Национален фонд Култура с 10 000 лева. Първоначално исканата сума е била 20 000, но от фонда са посочили сред мотивите за намаляване на финансирането следното:

"Проектът се препоръчва за финансиране с бюджет 10 000 лв. и с условия: Да се преработи съответно бюджетът, като се препоръчва да се намалят изглеждащите завишени продукционни разходи и наем зала за изложба, и без разходи за кетъринг; матрицата за бюджет да е подписана; в колона 2 /вид на разхода/ да е попълнено дали разходът е с фактура или хонорар. Да се предостави план в случай на по-сериозни ограничения заради COVID-19. Сред силните му страни са: маргинална тема; иновативно изразно средство; "силен медиен отзвук за изложбата по телевизия, радио, онлайн и в печатни издания - Михаил Вучков, е професионалист с дългогодишен опит в сферата на връзките с обществеността и медийната стратегия в областта на изкуството".

Проектът има и свой визуален клип.

От съдържанието му става ясно, че във възстановките на картините на Майстора участват Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Маги Пападополова, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш, Мелиса Рангелова.

"Изложбата "Другите българки" е вдъхновена от личните истории на група транссексуални момичета в България. Картините показват, че независимо от крайната маргинализация на тази общност у нас, тя съществува и обогатява обществото ни. Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българка днес" - с това кратко резюме "Другите български" са спечелили държавно финансиране.

Линк към грантовете на НФК може да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

04.02 2022 в 08:00

добре би било да е със всякакви модели, това делене, само еди какви си, ми прилича на групиране, вие срещу ние

за всекиго по нещо

4164

1

Egocentric Eccentric

03.02 2022 в 08:51

Ганьо в шок и ужас.

Браво на автора!