В очакване на Възкресение

OFFNews 15 април 2017 в 08:19 4458 0

Празната днес гробница, в която християните вярват, че е било положено тялото на Спасителя Исус Христос.

Велика събота е. В този ден Църквата възпоменава погребението на Исус Христос и слизането му в ада.

Днес приключва Страстната седмица, в която постът е най-строг.

На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден - Велики петък. Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените, които в неделя отиват на гроба на Исус Христос, за да го помажат с миро, но намират гроба празен. Вместо тялото на Учителя те виждат "двама мъже в ослепително облекло" (Ев. от Лука, глава 24) - ангели, които им казват: "Защо търсите мъртвия между живите? Няма го тук, но възкръсна".

На Велика събота свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с богомолците обикалят около храма със запалени свещи Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена, че живота и светлината са победили смъртта и мрака.

Днес започва и празничната подредбата на храма. От траурни и в тъмни окраски илитоните и централната завеса се заменят с бели такива с празнично везмо. Различно е и облеклото на йереите, които сменят своите тъмни одежди с тържествени. Тези промени стилизирано показват триумфа на Христос над тъмните сили и грехопадението. Вечерта преди Възкресение храмът символизира гроба, в които било положено тялото на Спасителя. Вратите са затворени, а подготовката за възкресното богослужение започва отвън, където йерейте изпълняват последните молитви. Миряни и богомолци се събират пред храма в очакване на Великото тайнство – Възкресение.

На Великата събота се четат 15 пророчества за Христос от Писанието.

На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено е и боядисването на яйца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови