Quantcast

Уволнения заради оградата на границата с Турция

Юлиан Христов Последна промяна на 24 февруари 2014 в 11:08 6063 11

Така ще изглежда оградата на българо-турската граница, която трябва да е готова до пролетта. Снимка: OFFNews.

Заповеди за уволнения се очакват тази седмица заради строителството на оградата на границата ни с Турция, съобщава в. „Стандарт”.

Причината са съмнения за прозрачност на процедурата за избор на доставчици на материали за строителството на съоръжението. При първоначалните разчети от 5 млн. лв., се оказва, че крайната цена на съоръжението ще излезе на данъкоплатците малко повече от 9 млн. лв.  

Най-вероятно с постовете си ще се разделят чиновници от Министерството на отбраната и МВР, които са работили по проекта. Във военното ведомство беше формирана комисия, която да проучи пазара за потенциални изпълнители, тъй като, поради ограничените срокове, поръчката трябваше да мине с пряко договаряне. Администрацията на МВР пък е работила по изготвянето на проекта за инженерно съоръжение.

На последното заседание на кабинета имаше спор между вътрешния министър Цветлин Йовчев и военния Ангел Найденов именно заради крайната сума за съоръжението. Тогава премиерът Пламен Орешарски предложи Министерството на финансите и Инспекторатът към Министерския съвет да направят цялостна ревизия. 

Администрацията на МО твърди, че са спазени всички законови процедури, като е направено проучване на пазара и потенциалните изпълнители за доставка на материал. Според поръчката трябва да бъдат доставени метални конструкции, режеща тел и принадлежности към нея, бетон, бетонни изделия и материали за бетон, помощни материали и консумативи и машини и съоръжения.

По разпореждане на министъра на отбраната е сформирана работна група, която да проучи проведената конкурсна процедура. Очаква се днес да бъдат представени резултатите от доклада на комисията и заключенията ѝ за това има ли нарушения при избора на фирми.

Само две от поръчките за доставка на материали ще глътнат 7.2 млн. лв. Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. Компанията е собственост на Павлин Николов и Светослав Миладинов. "Интерком груп" е една от най-големите фирми у нас в този сектор, като има завод и в Украйна.

Втората голяма поръчка е за "Завод за пружини" АД. Фирмата ще достави спиралата режеща тел и принадлежностите към нея за над 3.313 млн. лева. Компанията е собственост на Александър Минчев и Иван Видев, според търговския регистър. Александър Минчев е общински съветник от БСП в Казанлък, а на последните парламентарни избори е бил в листата на БСП в Стара Загора.

Заради съмненията за прозрачното провеждане на процедурата депутатите от ГЕРБ поискаха съставянето на анкетна комисия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2014 в 19:22

кой са уволнили?най-вероятно ще се разделят с постовете си и ще бъдат назначени на други служби.МО отговаря за оградата,ама са заети да копаят градинки и да боядисват тротоари.А,имат и два пъти седмично час по пеене????

25.02 2014 в 16:26

А аз си мислех, че тази мрежа от снимката, оградена със сезал, струва 5 млн. лв. :)

24.02 2014 в 14:48

басторче, някоИ, множествено число на някоЙ. Непросветена гробарска гмеЖ!
Тия приказки за оградките отиди ги разправяй на гърците, дето от 2011г имат 12км по сухопътна граница с TR. В това число и обхожащ я път за МПС.

Если человек идиот, то это надолго.

24.02 2014 в 14:35

Бах, тъпото КОПЕЛЕ Балкански още не е коментирал.
Явно няма опорна точка.
Балкански само да те гепна моето момиче :)
Предполагам, че натам ти е известно какво ще ти се случи, тъй като си от чалга поколението ПУТКО нещастна.
Поздрави от caramba.

24.02 2014 в 12:51

За какво я строите тази ограда? До 3-4 години Югоизточна България ще бъде предадена на Турция и ще я махнат. Дайте парите на бедни български семейства без това ще ги гепите на 90% червени гниди крадливи.

24.02 2014 в 12:51

Ко?-не...тука,всеки е невинен,до доказване на противното....
А доказване-по презумпция нема...

24.02 2014 в 12:09

Къф таш@ак сме....!!!! Нема такава държава!!!! Баси!

24.02 2014 в 11:56

Аз все още съм изумен, че строят ОГРАДА.

Wtf?

Те тия имигранти вече се отказаха да идват у нас, като видяха какъв хаос е.

Някой сирийски бежанци предпочетоха да се върнат в държава в която е силно вероятно да ги разстрелят и/или обгазяват, пред това да стоят тук.

Смятай.


А оградата е такъв виц...ако някой достатъчно иска да премине - ще премине, без или с китайската ни ограда.

24.02 2014 в 11:56

сега ще уволнят чистачката а правилните хора ще вземат парите.няма такава държава

24.02 2014 в 11:31

За една телена ограда и 5 млн ми се виждат много, а те и 9 тръгнали да искат. Златна ограда направо.