Убеден съм, че Факултетът по медицина няма да бъде закрит, но неяснотата поражда напрежение, обяви ректорът на СУ

OFFNews 08 декември 2018 в 11:15 5407 0

Снимка БГНЕС, архив

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков смята, че Факултетът по медицина в университета няма да бъде закрит, но според него неяснотите около преобразуването на болница "Лозенец" в педиатрична пораждат напрежение. 

В края на ноември Министерският съвет одобри предложение за промяна на Закона за лечебните заведения като стъпка към преобразуването на болница "Лозенец". Това, признава проф. Герджиков, е изненадало СУ, ръководството не е било информирано за стъпката.

OFFNews публикува речта на декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, който на съвещание със студенти и преподаватели - около 300 души - обявява, че заради това има опасност от закриване на факултета и призовава студентите "да се защитят", като поискат в подписка преминаването на болницата към структурата на Софийския университет.

Спасов заяви, че "цялата акредитация и всички права и задължения на факултета се носят от болница "Лозенец", въпреки че акредитацията е получена от Софийския университет. Той обяви и за невярна информацията, че клиничната база може да бъде преместена във ВМА или друга болница, защото по думите му "акредитацията и факултетът е единствено на болница "Лозенец", макар че факултетите са звена на университета, а не на болници. 

Спасов твърди още, че преобразуването на болницата ще засегне и Факултета по химия и фармация. Студентския съвет на факултета обаче се разграничиха от думите му. "Авторите на подобна фалшива информация (закриването на Медицинския факултет, бел.ред.) имат цели, от които студентската общност на ФХФ категорично се разграничава. Апелираме към Вас да не се поддавате на несъдържателни провокации, целящи защита на определени частни интереси", обявиха студентите.

Според ректора на СУ напрежението идва от неяснотата около преобразуването на болница "Лозенец". 

„Тази неяснота поражда напрежение, защото болница „Лозенец” е нашата учебно-клинична база. Нашият факултет и неговата акредитация са пряко свързани и с учебната база, в която от университета сме инвестирали милиони, и с преподавателския състав, който е изцяло на щат в болница „Лозенец”. Това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели”, коментира проф. Герджиков пред bTV.

Все пак той е убеден, че няма да се стигне до закриване на факултета. 

 „Аз съм сигурен, че и ние, и правителството ще направим така, че изобщо да не се стига до такава опасност. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница „Лозенец” стане педиатрия, възниква въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично отделение към съществуващите множество отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, за да направим педиатрично. Има голяма разлика и трябва да изясним този въпрос”, посочи Герджиков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови