Правителствена болница става детска

OFFNews 21 ноември 2018 в 16:55 8212 0

Университетска болница "Лозенец" вече няма да е правителствена. Тя ще се превърне в първата у нас многопрофилна детска болница. 

Това реши правителството на днешното си заседание.  

Кабинетът одобри проект за промяна на Закона за лечебните заведения, който предвижда отмяна на § 5 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на чл. 5, ал. 1 от закона и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС.

Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Преди дни стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев е поел ангажимента до Коледа да изготви предложения към Министерския съвет, свързани със създаването на детска болница.

Изборът за превръщането на Правителствена болница в детска обаче е изненадващо заради скандалите с ниската преживяемост на трансплантирани деца.

Според официални данни, които изпълнителната агенция по трансплантация предостави на OFFNews, от 2008 г. досега у нас са извършени 22 чернодробни трансплантации на деца на възраст от 0 до 18 години. Само две от тях са във ВМА, останалите са в Университетска болница "Лозенец". В същия период ретрансплантирани са две деца. От всички 22 деца към момента живи са 13. Това прави преживяемост от 59%.

В същото време на фона на проблемите с белодробните трансплантации на българи в чужбина стана ясно, че двете български болници, които са предложени за извършване на белодробни трансплантации, са болниците "Лозенец" и "Св. Екатерина". 

За момента не е ясно дали тази идея е изоставена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови