Трупове на умрели животни се разлагат на поляни в Звездец

OFFNews - Бургас 24 февруари 2017 в 16:34 4522 0

Трупове на умрели крави и коне се разлагат на поляни в малкотърновското село Звездец, а институциите не взимат мерки. За това сигнализира общественият посредник на Бургас Таньо Атанасов, който е потърсен от местните жители.

Първият сигнал, който те му подават, е в края на миналата година. Първоначално хората от Звездец го търся със съмнение, че селскостопански обект, в който се гледат коне и крави, е разширен незаконно. Мръсотията от фермата минава през цялото село, а животните се разхождат необезпокоявани и през Звездец, и на главния път за Турция. Сигнализирали от няколко години, но категорична реакция от институциите нямало, казва Атанасов. Последният случай от месец януари е фрапиращ. Той получава снимки, на които се виждат умрели коне и крави, труповете им се разлагат на поляните, някои от тях са оглозгани, а до тях се разхождат кучета. Таньо Атанасов е сигнализирал Областната дирекция по безопасност на храните за обекта, но отговор не е получил. Затова изпраща отново писмо – до директора на БАБХ.

Според областната дирекция обаче фермата е проверявана. Тя е регистрирана като такава, но след инспекция на място е установено, че животните са пуснати и се разхождат без надзор. За това нарушение е съставен акт за 300 лв. Относно труповете, в момента също се извършва проверка, уточняват от агенцията. Оттам са категорични, че при смърт на животни трябва да бъде извикан специализиран автомобил на варненския екарисаж. Ако няма възможност да дойде камион, то е ангажимент на кмета на населеното място или на общината да осигури загробването им. От ОБДХ подчертават, че не е имало масови случаи на смъртност и доказателството е, че единствено в Бургас не са плъзнали шарката и нодуларният дерматит.

Според кмета на Малко Търново Илиян Янчев именно автомобил не е дошъл да извози труповете.

Тези, които са на снимките, това, което ми предаде кметът (на селото – б.а.), отдавна са премахнати. Но в момента имало, от онзи ден, една крава, която е починала. Не е само при нас. За съжаление, доста животни умряха от големия студ. Оказва се, че специализираните автомобили не са достатъчно в окръга и не могат да смогнат да приберат умрелите животни“, коментира Янчев.

Той е разпоредил труповете да бъдат загробени. Очаква се фермата да бъде затворена, защото е разширена незаконно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!