Транспортният министър уволнява директори на БДЖ

ОFFNews 14 октомври 2014 в 15:01 4970 9

Николина Ангелкова

Административните директори в БДЖ „Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози" и тези, които отговарят за състоянието на локомотивите, ще бъдат освободени от днес. Това каза на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, след провеждането на първото оперативно заседание по безопасност в сектор „Железопътен транспорт” с ръководствата на ДП НКЖИ, „Холдинг БДЖ“ ЕАД и ИА „Железопътна администрация“. 

Според Ангелкова констатациите, които са направени от проверките на ИА "Железопътна администрация", са достатъчни, за да може да се вземе едно такова решение.

По думите ѝ тези хора трябва да понесат своята отговорност, защото проверката е показала множество проблеми и нарушения. 

„Установих занижен контрол по отношение на поддръжката и техническото състояние на локомотивите и най-вече на това как и в какви условия машинистите всеки ден излизат на работа", коментира Ангелкова.

От направената проверка става ясно, че от 180 локомотива в БДЖ „Пътнически превози” с радиостанции, които поддържат диспечерска радио връзка, 15 не работят. В БДЖ „Товарни превози” от 65 локомотива радиодиспечерската връзка в два не работи. По отношение на автоматичната локомотивна сигнализация от 44, оборудвани с такава сигнализация, десет не работят. "Всички те трябва да бъдат незабавно ремонтирани" допълни министърът. 

Освен това не са предвидени достатъчно програми за обучение на машинистите за работа с автоматична локомотивна сигнализация и с влакова диспечерска радио връзка.

Служебният министър на транспорта обясни, че е изискала от ръководството на БДЖ „Товарни превози”, БДЖ „Пътнически превози” и от изпълнителния директор и борда на "Холдинг БДЖ" до петък да представят адекватни мерки по констатираните проблемите.

"Изискали сме спешни мерки и още от преди две седмици промяна на бизнес плана на дружеството в посока адресиране на тези проблеми -да бъдат заложени дейностите, които са свързани с подобряване условията на труд", обясни Ангелкова допълни, че трябват незабавни мерки.

"В тази връзка, ако в тези мерки, които искаме да бъдат предоставени до петък, не видим реалистичен план за адресиране на проблемите, ще се предприемат мерки и в смяната на БДЖ „Пътнически превози” и БДЖ „Товарни превози", беше категорична тя.

Николина Ангелова съобщи още, че проверки в НКЖИ са констатирали и липса на съгласувателни процедури по отношение извършване на комплексни проверки и съоръжения, липса на резервни части, кражби и посегателства върху инфраструктурата.

Транспортният министър допълни, че по част от тези предписания вече са взети мерки. Тя съобщи още, че днешното заседание няма да е единственото такова. По думите й на всеки две седмици ще се провежда такова, докато от министерството не са напълно уверени, че мерките, които предстоят да се одобрят в петък не се изпълняват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!