ЕК разреши държавна помощ за БДЖ

ОFFNews 09 септември 2014 в 13:02 1782 1

Европейската комисия е дала разрешение да бъде отпусната държавна помощ за преструктурирането на БДЖ. 

Решението на ЕК идва след проведени миналата седмица разговори в Брюксел, където министърът на транспорта Николина Ангелкова е представила своите анализи и аргументи за ускоряването на процеса за нотификация на държавната помощ за БДЖ от страна на Европейската комисия.

"В срещата ни наскоро ме информирахте за напредъка на българските преговори с международните кредитори на БДЖ и ме помолихте да Ви предоставя позицията на ГД „Конкуренция“ по отношение на планираното опрощаване на дълговете от 172 милиона лева, които БДЖ е натрупало преди присъединяването на България към ЕС през 2007 г.“, се казва в писмото, подписано от Герт-Ян Купман, заместник-генерален директор „Политики за държавна помощ“ в ГД „Конкуренция“.

В писмото се посочва, че мярката отговаря на условията, посочени в "Насоките за държавна помощ на железопътните предприятия, които предоставят основа за обявяването на отмяна на дълговете на доставчиците на ж.п. услуги, натрупани преди присъединяването към ЕС“.

Ангелкова каза, че подкрепата на ЕК е много важна за подновяването на диалога с кредиторите на държавните железници, с които предстои да се направи среща, на която да се обсъди разсрочването на задълженията на железницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови