Министър Ангелкова: БДЖ дължи 600 милиона лева

OFFNews 03 септември 2014 в 14:45 2743 0

Николина Ангелкова

Българските държавни железници (БДЖ) дължат 600 милиона лева на кредитори и облигационери, каза служебният министър на транспорта Николина Ангелкова на пресконференция след днешното заседание на Министерски съвет.

Тя обясни, че в момента най-важното е да се продължи активния диалог с кредиторите с цел разсрочване на задълженията.

"Много малка сума е предвидена в бюджета за погасяване на част от главницата и лихвите – 3 милиона лева месечно БДЖ трябва да плаща до края на годината. Те са крайно недостатъчни. Очакваме нотификация от ЕК за държавна помощ в рамките на 172 милиона лева, която следва да се предвиди в бюджета и се отнася за стари задължения на БДЖ до 2007 г. най-вече към немските кредитори”, допълни Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус".

Министърът поясни, че има недостиг от 195 милиона лева в „БДЖ – Пътнически превози” за ремонт и текущо поддържане на влаковете, които са в трагично състояние.

„Всичко това следва да се предвиди в тригодишната бюджетна прогноза и да си спазим ангажиментите с кредиторите”, каза още тя.

Според Ангелкова основен проблем в „БДЖ – Товарни превози” са вземанията на дружеството към фирмата “TBL”, който са в размер на 7,9 милиона лева.

„Министерството отказа издаване на лиценз за „Товарни превози” на фирмата „ТЕЦ - Бобов дол – товарни превози”, тъй като не отговаря на изискванията на закона”, каза още Ангелкова.

По Оперативна програма „Транспорт” пък има недостиг от 109 милиона за съфинансиране на всички железопътни проекти в оперативната програма, а този финансов ресурс не е бил предвиден в бюджета.

„Много са критични 30 милиона лева до края на годината, за да можем да гарантираме стабилност на оперативната програма. До края на 2014 г. няма риск от загуба на средства”, обясни Николина Ангелкова.

Тя обясни, че тези 30 милиона лева са били осигурени, като "сме ги пренасочили от капиталовия трансфер на дружеството".

Това обаче няма да се отразят върху проектите и вече започнати ремонти, които се отразяват пряко върху движението на влаковете, обясни министърът.

"Няма да започнат планирани процедури, за които е било предстоящо да започнат през идните месеци и ще се отложат за следващата година”, заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews