Тръгва петата довеждаща линия на градския транспорт до метрото

OFFNews 02 октомври 2023 в 12:40 2223 0

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

Петата довеждащата линия номер 805 с малки електрически автобуси, която свърза "Студентски град" с "Малинова долина", както и кв. "Витоша" с метростанция "Витоша", тръгва от днес, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Тя представи линията заедно със заместник-кмета Дончо Барбалов. 

Това е изключително важен проект, който започнахме с "Манастирски ливади", след това с "Горна баня", "Карпузица", "Овча купел" и сега със "Студентски град", посочи кметът. Това беше изключително важна част от реформата в градския транспорт, която цели да има по-добро обслужване в кварталите с най-голямо натоварване, посочи Фандъкова, цитирана от БТА. 

Линията има 18 спирки по желание, 15 постоянни спирки, общият пробег е 11 км. Автобусите се движат на интервал от 12-13 минути и засега ще работят само в делничните дни от 5:50 до 22:45 часа. Обслужва се от четири електробуса с вместимост 22 души всеки. От сутринта над 50 души са ползвали малките електрически, нископодови автобуси. Автобусите спират на спирките на градския транспорт, както и по заявка с махване на ръка от гражданите. Чрез специално разработено мобилно приложение BUSINN, ще се предлага възможно най-удобна точка за качване и слизане, поясни кметът Фандъкова. Мобилното приложението ще показва точно къде се намира бусчето по маршрута си и ще предоставя информация за времето на пристигане до съответна заявена точка.

Маршрутът на довеждащия транспорт изцяло е обсъден и определен в партньорство с инициативните комитети на кварталите, подчерта столичният кмет. Тя каза, че това е проект, който ще допринесе за увеличаването на пътниците в градския транспорт и за намаляване на автомобилите. Следващият кмет има задачата да разшири довеждащия транспорт и в кварталите "Младост", "Овча купел" и "Люлин", заяви Фандъкова.

Приложението вече работи за останалите линии, а за тази ще започне работа следващата седмица, тъй като отново ще има нужда тестването му в реални условия на движение по линията. Първата линия 801 се движи в кв. "Манастирски ливади – изток и запад" и "Павлово – Бъкстон" и прави връзка с метростанция "Красно село". Три линии № 802, 803, 804 на довеждащия транспорт свързват кв. "Горна баня", "Карпузица", вилната зона с метростанция "Горна баня", информира столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!