Топъл обяд за над 37 000 нуждаещи се в 142 общини

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2021 в 10:54 734 0

142 общини са кандидатствали в Агенцията за социално подпомагане за подкрепа на 37 500 нуждаещи се с „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“. 

С програма "Топъл обяд" могат да бъдат подкрепени лица без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната. В целевите групи са още лица, които са в рискова група от неблагоприятно протичане на инфекцията, поставени са под карантина нямат близки, които да се погрижат за тях или е установено, че имат нужда от допълнителна подкрепа, за да задоволят основните си жизнени потребности.

От Управляващия орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане напомнят, че до края на м. януари 2021 г. продължава вторият етап на кандидатстване, а осигуреният ресурс е достатъчен, за да се предостави топъл обяд на около 50 000 лица, попаднали в тежко социално положение, включително и заради кризата, предизвикана от коронавируса. Средствата за финансиране на проектите ще бъдат възстановени от инициативата на ЕК за преодоляване на последствията от кризата - механизма REACT-EU.

Партньори по операцията „Топъл обяд в условията на пандемия от COVID-19“ могат да бъдат общини или райони на общини. Задължително е в рамките на предоставянето на топъл обяд лицата да бъдат подкрепени и чрез съпътстващи мерки, насочени към тяхното социално включване. Чрез съпътстващите мерки те могат да бъдат насочени към ползване на други социални и здравни услуги, да им се осигури подслон, ако са бездомни лица, да бъдат насочени получат подкрепа за управление на семейния бюджет, да бъдат консултирани за изискванията, свързани с противоепидемичните мерки и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови