Тежка ВиК авария остави Хасково без вода. Има опасност от завишени стойности на уран

Два оператора - от Бургас и Стара Загора, помагат за отстраняване на повредата

OFFNews 22 септември 2021 в 14:55 2883 0

Хасково. Авария. Вода. Ябълково

Снимка БТА/Ники Матанов

Работници отстраняват аварията, оставила Хасково и околни села без вода.

Тежка ВиК авария в Хасково остави града без вода. Тя е възникнала в 13 часа вчера след пускането на помпена станция „Ябълково”, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN, съобщиха от регионалното министерство.

Аварията е станала при пускането й заради високото налягане на водата. Аварийните екипи на ВиК-Хасково са започнали веднага работа по отстраняването на проблема, но ситуацията се оказала по-сериозна от очакваното в подземната инфраструктура.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е създала организация два ВиК оператора - в в Бургас и Стара Загора, да помогнат за отстраняването на повредата. И трите ВиК оператора са част от „Български ВиК холдинг” ЕАД, чийто принципал е МРРБ. Бургаското ВиК ще изпрати тръби и резервни части, а ВиК-Стара Загора – екипи, които да се включат в отстраняването на проблема и възстановяването на водоподаването за града и близките населени места.

Към 12 ч. днес водоподаването в града е възстановено, но отново ще бъде спряно до отстраняване на проблема. Очаква се без вода да останат кварталите „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“. След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“.

От ВиК-Хасково призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията, за което се изисквало дълго технологично време. РЗИ е уведомена за ситуацията.

Осигурени са водоноски на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.

Зам.-министър Валентин Граматиков и представители на ръководството на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, за да съдействат на място в организацията за отстраняването на голямата авария. Посещението ще в с. Ябълково около 16.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови