Техническият университет преизбра незаконно избрания си ректор

Александра Маркарян 26 януари 2022 в 12:21 4823 1

Снимка Архив

Общото събрание на Техническия университет в София преизбра проф. дн инж. Иван Кралов за ректор. Съобщение за това бе публикувано днес в сайта на ТУ.

Изборът на проф. Кралов през 2019 г. бе отменен от Върховния административен съд с решение от 16 декември 2021 г. Той бе обявен за незаконен, защото на първия етап от гласуването на тогавашното заседание е било позволено делегатите да гласуват за повече от един кандидат. Така се стига до парадокса при 380 гласували гласовете да са 809. Съдът е категоричен, че това нарушава принципа "един глас - една тежест".

380 гласували - 809 гласа. Защо ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет

"В теорията и решенията на Конституционния съд няма противоречие по въпроса, че равното избирателно право предполага всеки избирател да притежава само един глас, който да е с еднаква тежест с гласовете на другите избиратели" (...), което правило накратко се формулира с максимата "Един човек - един глас - една тежест", пишат в мотивите си върховните съдии.

Съдът постанови промяна на правилата за гласуване и провеждането на нов избор.

След това проф. Кралов излезе в отпуск и упълномощи зам.-ректорите си да изпълняват функциите му. Общо събрание бе насрочено за 24-и и 25.01. и той се кандидатира.

Спечелилият делото пред ВАС проф. Веско Панов - преподавател в ТУ и кандидат за ректор през 2019 г. - настоя министърът на образованието и науката да назначи служебен ректор в държавния университет, каквото право има по закон, под чието ръководство да се проведе Общо събрание. Акад. Николай Денков отказа да го направи с мотива, че така би се намесил в академичната автономия, че имало изпълняващи ректорските функции и че твърде скоро ще се проведе нов избор.

Заради това проф. Панов го даде на прокурор.

Преподавател даде на прокурор министъра на образованието

В сигнала си до Софийска градска прокуратура бившият зам.-ректор на ТУ проф. Панов, който и с юридическо висше образование, заключава, че на база решението на ВАС проф. Иван Кралов никога не е бил и в момента не е ректор на ТУ. Следователно няма правомощията на упълномощава никого да изпълнява ректорски функции. Той е убеден, че министърът не просто има правото, а е длъжен да назначи служебен ректор, след като установи, че държавното висши училище няма такъв. Професорът подчертава, че министърът на образованието и науката е длъжен да съобрази действията и актовете си със съдебното решение. Той подозира, че отказът на министъра да изпълни задълженията си цели улесняване повторното избиране на проф. Кралов за ректор, „тъй като му дава възможност да влияе неправомерно върху провеждането на новата процедура за избор на ректор“.

„Моля, уважаеми господа прокурори в СГП, да проверите дали министърът на образованието и науката не е извършил престъпление по служба с отказа си да назначи временно изпълняващ длъжността ректор на Техническия университет – София“ - пише той сигнала си до СГП.

На Общото събрание бяха променени правилата за избор и на следващия ден проф. Кралов бе преизбран.

В съобщението на сайта на ТУ за избора пише, че за него са гласували 349 членове на ОС от общо 532. За опонента му - проф. д-р инж. Валентин Колев - гласа си са дали 135 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови