Цветарите недоволни от призива да се дари за наводнените села, вместо букет за класната

OFFNews 15 септември 2022 в 10:11 4433 4

Снимка Getty Images

Цветарите негодуват на първия учебен ден, след като редица училища и детски градини призоваха родителитe и учениците да не купуват букети, а вместо това да дарят пари на пострадалите в наводнението карловски села.

"Това не се приема изобщо от всички колеги. Подаряването на цветя не е само една търговия и едно забогатяване за цветарите. Това си има и възпитателен момент. Детето се учи да уважава. Оттам нататък това е наша работа и наша прехрана", заяви пред Радио Варна на БНР цветарката Славка Василева.

Василева работи от 2005 г. като цветар. По нейни думи цветята са единствената стока, чиято цена не се е променила, въпреки инфлацията. Тя казва, че най-много се купуват слънчогледи и рози и че се старае да прави по-евтини букети, тъй най-търсеният ценови диапазон е от 5 до 10 лева. "Символични суми", казва Славка Василева.

"Усеща се промяна в настроението на хората, сякаш ние в този ден искаме да забогатеем извънредно или пък да натрупаме нещо повече, отколкото в другите дни. Не, това не е наша цел. Не я бера в задния двор тази стока, цената е такава, защото за толкова я продават на мен", каза още Славка Василева.

Междувременно благотворителната инициатива "дарение вместо букети" работи с пълна сила в пловдивското средно училище „Любен Каравелов”. Там първият учебен ден ще бъде отбелязан без букети за класните ръководители.

"Наши бивши ученици бяха на терен, за да помогнат на хората от наводнените села. Всички родители и деца подкрепиха инициативата", заявиха пред Nova от ръководството на училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

4

Буда Банкянски

15.09 2022 в 15:03

Цветарите - еете си майката !

3010

3

alabalaa

15.09 2022 в 12:52

Познавам такива мрънкащи "цветари" и знам колко апартамента си купиха от "ден - година храни"! Абсолютно съм против закупуването на цветя за учители и т.е. Инициативата за даряване е страхотна! Нашето семейство също дари.

901

2

X Y Z

15.09 2022 в 11:58

След пътищарите и зърнарите - сега и цветарите... поне не излязоха на протест

-8580

1

И ние сме недоволни че за всеки празник вдигат цените двойно.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки