Скандал в общината: Преди паметника трябвало да има макет на Самуил

Юлиана Ончева 09 юни 2015 в 17:45 5907 16

Снимка Симона Костадинова

Спорният паметник на цар Самуил да се появи първо като макет с базиликата "Св. София", поне месец преди официалното откриване вчера. 

За това е настоявала председателят на комисията по култура и лидер на групата на ГЕРБ в общината Малина Едрева, съобщи тя след заседанието на комисията днес. Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов обаче не е изпълнил изискването. 

Целта била макетът да тества дали софиянци и гостите на столицата ще харесат фигурата и ще приемат мястото, на което е поставен монументът сега. То бе определено от служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента, след като общината искаше да го разположи в градината "Св. Георги" откъм ул. "Цар Самуил". В същата градина, но от ул. "Цар Борис", е и паметникът на Димитър Пешев, открит по повод 70 години от спасяването на българските евреи.

Така очакваните обществени дискусии, които трябваше да предизвика макетът, не се състояха и скандалът около светещите очи на българския цар и избора на мястото избухна ден преди официалното откриване.

Според неофициална информация кметът Йорданка Фандъкова била на крачка от решението да се отзове на призивите за отмяна на церемонията. 

Вчера пресцентърът на "Дондуков" 2 пусна съобщение за откриването на паметника, от "Московска" 33 не информираха предварително в деня на събитието. На него не се появи и премиерът Бойко Борисов. Президентът Росен Плевнелиев пък защити разпалено локацията на паметника, а засилената охрана наоколо се оглеждаше за протестиращи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!