Какви бяха другите предложения за паметник на цар Самуил (снимки)

Симона Костадинова Последна промяна на 10 юни 2015 в 17:35 23720 44

Проект на Георги Балабанов, който е получил поощрителна награда в конкурса

Жури е избирало от 21 предложения за визия на паметника на цар Самуил. От тях 5 проекта са наградени, а един - изпълнен.

Средствата за паметника - 100 000 лева - са отпуснати от председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

Самата идея за издигане на паметник на цар Самуил е на инициативен комитет, който той е председателствал, като в инициативата се включили и редица общественици.

Врабевски е бил председател и на журито, което е оценявало проектите. Останалите членове са били: проф. Греди Асса - представител на фонд "13 века България", зам.-кметът по култура Тодор Чобанов - като представител на Столичната община, арх. Светла Статкова - като представител Съюза на българските архитекти (СБА), както и представители на съюза на художниците - проф. Емил Мирчев, Иван Чолаков и доц. Илия Върбанов.

Арх. Александър Хайтов е спечелил първо място, като освен възможността да изпълни проекта си, той е получил парична награда от 3000 лв. На второ място е останало предложението на Богомил Живков, който е получил 2000 лв. Трети е останал проектът на Янко Бонев, като наградата му е била 1000 лв.

Извън конкурсната програма от името Врабевски са били връчени и поощрителни награди на скулпторите Георги Балабанов и Красимир Ангелов.

Останалите скулптори, които са участвали в конкурса, са: проф. Емил Попов, Момчил Цветков, Борис Борисов, Росица Данчева, Красимир Рангелов, проф. Иван Славов, Костадин Ненов, Николай Маринов, Красимир Райков, Андрей Врабчев, Петко Генов, Тодор Д. Димитров, Иван Стоянов, Минчо Минев, Фарук Матражи и Цветан Стоянов.

Първоначално паметникът трябвало да бъде поставен в градинката на църквата "Св. Георги", която се намира на ул. "Цар Самуил". Конкурсът бил проведен именно за монумент на това място, но след това служебното правителство на проф. Георги Близнашки решило мястото на паметника да бъде до базиликата "Св. София".

Издигането на скулптурата освен това било част от програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на българския владетел.

Паметникът на цар Самуил, който вече от няколко дни стои до базиликата "Св. София" и официално беше открит в понеделник, предизивка различни реакции в обществото. Най- критикувани бяха светещите очи на статуята, които са направени по решение на арх. Александър Хайтов, а зам.-кметът по култура Тодор Чобанов твърди, че решението не е съгласувано с общината. От фондация „Българска памет" също обявиха, че не са знаели за решението на Хайтов.

OFFNews ви представя проектите, класирани на второ и трето място:

Проектът на Богомил Живков, който е спечелил второ място в конкурса

Проектът на Богомил Живков, който е спечелил второ място в конкурса

Проектът на Янко Бонев, който спечели трето място в конкурса

Това пък са двата проекта, спечелили поощрителни награди:

Проектът на Георги Балабанов

Проектът на Красимир Ангелов

А ето и един проект, който не е получил награда в конкурса:

Проект на Борислав Борисов за паметник на цар Самуил

Проект на Борислав Борисов за паметник на цар Самуил

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.06 2015 в 13:39

Vsichkite proekti sa strashno grozni da ne kaza smeshni.Razocharovan sam ot tova che niamame kadarni hora da napraviat neshto smislenno i vnushitelno.Sramno e che se pravi pametnik na Samuil za 50 000 evro..

15.06 2015 в 03:59

Хайтов не си е дал труда да проучи историята. Очите са пълен кич. и защо трябва да гледа толкова свирепо, че да плаши децата,вместо да вдъхва патриотизъм. от проектите, които виждам, най-достоен и достолепен е на Красимир Ангелов. Усеща се скръбта по войниците. бих искала да видя и останалите проекти. Самуил е цар на българите, не на журито. Българите трябва да имат думата за паметника му.

12.06 2015 в 12:20

Главата на скулптурата на Борисов е много хубава,но тялото на скулптурата е прекалено издължено,някакси женско...Щеше да е интересно ако можехме да видим цялата галерия от 21 проекта и да направим сравнение.Но от предложенията до този момент избраната скулптура наистина е най-внушителна.

12.06 2015 в 02:25

Като облекло, корона и др. детайли най-достоверен е проектът на Красимир Ангелов, но е доста статичен и не въздействаш емоционално. Последният проект на Борислав Борисов най ми харесва, той е бил цар-воин. Най-недостоверен исторически е победилият проект, ама все пак е доста въздействащ, особено очите - това е уникално хрумване.

11.06 2015 в 17:56

На много от снимките паметника изглежда достойно и ефектно. Имаше една където очите са много ярки - там не ми хареса. От показаните други проекти особено много ми харесаха тези на Балабанов и на Борисов. Би било добра идея да се създадат фондове за набиране на средства за конкретните проекти. Никъде не пише,че може да има само един паметник в страната. Доколкото разбирам проекта не е фининсиран от данакоплатците , но ако беше един по широк форум на допитване би бил полезен. Но нали си не такава психологията със сигурност пак щяхме да го опорочим.

11.06 2015 в 14:57

В свое интервю Александър Хайтов казва:
"Искам да попитам например руското аташе в България г-н Гронов какво мисли и какво е отношението му по повод поставянето на паметника на цар Самуил."
Какво има да се пита руското аташе? Какво си измисля Хайтов? Защо прехвърля проблема върху някакъв си руски мужик?

Истината е, че Хайтов е селски тарикат като баща си и от всичко иска да изкара кяр. Спечелил е конкурс за паметник на цар Самуил, който е трябвало да бъде до църквата "Св. Георги". Сега се кефи, че същият паметник е издигнат до църквата "Св. София". Щом има решение паметникът да е до "Св. София", следва да се организира конкурс за пред "Св. София" и да се даде шанс на всички скулптори да участват в него. Няма какво да спекулира Хайтов с "безродните души", които обвинява. Защо не отронва и дума за кое място в София е спечелил конкурса? Аморален търгаш! За мангизи направи паметник на комунистическия съветски агент ген. Владимир Стойчев.

Разбира се, че обичащите България искаме паметник на цар Самуил! Искаме и на Крум, и на Калоян, и на Иван Асен ІІ, и на Симеон Велики, и на всички наши владетели, допринесли за свободата и достоинството на отечеството ни!

Но не по този цървулски начин на шмекери като Хайтов.
Ако е пич, да се яви на нов конкурс и да го спечели.
Като автор да заяви честно: аз спечелих конкурса, предназначен паметникът да е до църквата "Св. Георги" на ул. "Цар Самуил" и възразявам той да се поставя на друго място.
Това, което прави Хайтов, е пробутване на своя паметник през задната врата до свещения вечен огън на паметника на Незнайния воин.

11.06 2015 в 12:30

На мен пък най ми харесва този без наградата - на Борислав Борисов.Изразява сила .

11.06 2015 в 11:53

по времето на соца един наложен "паметник"

беше наречен "седмоъгълен петохуй"

тая фигура с фарове като молотовка как ли ще бъде наречена

11.06 2015 в 11:19

Моделът на Балабанов е най-добър от подгласниците, но е типичен пример за масонска символика! Реализирания паметник ми изглежда много по "жив", а и прави историческа препратка към епичната война.

11.06 2015 в 11:07

Добре, че не се проведе допитване до хората чий проект да се изпълни.Като чета коментарите май е щял да спечели някакъв архаизъм или този, който най-много прилича на Азис.

Паметникът е чудесен и времето ще го покаже!Браво на Хайтов!