Свлачище прекъсна пътя между Варна и Златни пясъци (снимки)

OFFNews Последна промяна на 04 май 2015 в 13:05 5517 3

1/1

Снимка БГНЕС

Ново свлачище на "Трифон Зарезан" в Златни пясъци  се активизира и създава сериозна опасност пътят между курорта и Варна да пропадне, а комплексът да остане в изолация преди началото на летния сезон, съобщи БГНЕС.

Преди години свлачището на "Трифон Зарезан" затвори крайморския маршрут и до курорта се стигаше по обходен.

Сега се е появила нова опасност да бъде затворен и вторият път, след като огромна пукнатина е тръгнала в основите в земните маси, укрепващи моста към комплекса. Свлачището в местността "Трифон Зарезан" край Златни пясъци е най-голямото в област Варна и продължава да е активно. Причините за възникването и активизирането му са комплексни, като основните са презастрояването и липсата на канализация в засегнатия участък. 

Свлачищата са един от най-големите проблеми в района на Северното Черноморие и от години тормозят региона, чието основно препитание идва от туризма. Проблемът с инфраструктурата не засяга само курортите, но и самата Варна, която се прочу със своите овехтели пътища, изпълнени с дупки.За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2015 в 19:03

Още помня, как някога сигурно е било около 1985 ядохме с майка ми и брат ми кебабчета с боб и лютеница на терасата на Трифон Зарезан и гледахме към морето и стръмния склон дето водеше надолу.

04.05 2015 в 14:34

Много ви е актуална информацията. То от 20 години до курорта "Златни пясъци" не се пътува през "Трифон Зарезан". Като изключим няколкото месеца по царското време.

04.05 2015 в 13:49

Свлачище при Трифон Зарезан имаше още в средата на 80те (от тогава го помня), но не се разрешаваше така безразборно да се строи. После през 90те местните тарикати не пускаха тежката техника за проучване и укрепване в имотите си (новопостроените) и така всичко взе да отива в морето.