Студентски празник без студенти в големите зимни курорти

Йорданка Веселинова 08 декември 2020 в 11:49 2464 0

Снимка Pixabay

Студентският празник тази година ще бъде по-различен - големите зимни курорти са празни, баровете и дискотеките - затворени, а къщите за гости се превърнаха в студентската дестинация тази зима.

Зимните курорти, където обикновено празнуват студентите, тази година останаха празни. В Боровец, където миналата година са празнували 4000 студенти, тази година резервациите са за 44 души. В Банско, където според информация на туристическите агенции през миналата година е имало над 10 хил. студенти, а през 2017 г. броят им достига до 15 хил. души в курорта и още 5000 в Разлог, тази година се очаква 90% спад в резервациите на студентите. Една от туристическите агенции, която миналата година е направила 4000 резервации в курорта, тази година няма да доведе нито един студент в града. Подобна е ситуацията и с другите агенции. В Пампорово също няма туристи - според БНР резервации има само във вилното селище.

Бизнесът

Рая Вълкова от Съюза на туристическия бизнес в Банско каза пред БТВ: „Факт е, голяма част от студентите анулираха своите резервации, понеже те няма как да се забавляват в хотелската стая. Сега може би е сезонът на един нов вид туризъм-романтичния с румсервиз“. Тя допълни, че хотелите няма да издържат без допълнителна помощ от държавата.

"Пустота, тъга и тишина", така описа Банско собственик на хотел в курорта. Подобно е настроението и сред всички собственици на големи хотели.

Туристическите агенции също пострадаха от противоепидемичните мерки. Борис Карагеоргиев - собственик на туристическа агенция, каза пред OFFNews: "Mistral Travel" отчита загуби от над 50% в сравнение с миналата година, същото е и с другите туристически агенции." Той заяви, че заради ограниченията над 700 резервации за 8 декември са били отменени. Около 200 студенти в момента са в Банско, а на тези, които са отменили резервациите си, са им върнати парите или са предложени ваучери. Борис Карагеоргиев заяви, че този 8 декември е по-различен, че ги няма събиранията и дискотеките, които са заменени със спа туризъм. По думите му в момента браншът се "бори" за Нова година. Засега нямат отменени резервации за празниците.

От ситуацията спечелиха къщите за гости, в които студентите избраха да празнуват тази година. Преди две седмици председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов заяви, че "Всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември, даже се чува, че са наети диджеи, хората ще празнуват." Думите му предизвикаха остри критики от страна на собственици на такива места за настаняване.

Въпреки това от Асоциацията на туроператорите са скептични, че ще има ефективен контрол в къщите за гости, както и че ще има нарушения.

Проверките

Вчера столичният кмет съобщи Йорданка Фандъкова съобщи, че СДВР ще организира засилени проверки за нерегламентирани събирания тази вечер. 

Проверки ще се извършват и в цялата страна.

Според последната заповед на здравния министър, частните събирания са разрешени за до 15 души. При установени нарушения глобите за участниците са варират между 300 и 1000 лв., а за собствениците на обектите - между 500 и 2000 лв.

По информация на БТВ до момента са проверени 70 хотела и къщи за гости в Копривщица, Самоков и Боровец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови