Стафилококово отравяне е диагнозата на децата в Сливенско

Елица Мартинова 13 януари 2014 в 10:32 1825 0

Болницата в Сливен
Болницата в Сливен

„Хранително стафилококово отравяне е причината за постъпилите масово деца в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен на 10 януари. Това показват резултатите от изследванията“, съобщи зам.-директорът по медицинските дейности д-р Хрисант Хрисантов, цитиран от „Дарик“.

Резултатите от клиничните изследвания потвърдиха първоначалните прогнози на медиците.

„Общият брой на преминалите през спешното отделение деца със симптоми беше 110, на възраст от 5 до 15 г. Приети в болницата бяха 60. На 11 януари всички 20 деца, които бяха настанени в детското отделение, бяха изписани. В инфекциозното отделение бяха настанени 33, в събота лекарите изписаха 11 от тях, в неделя – останалите 20“, коментира Хрисантов.

Под лекарско наблюдение са останали само две от приетите деца, но и те ще бъдат изписани днес.

OFFNews припомня, че приетите с хранително отравяне деца са от сливенските села Гаврилово, Струпец, Камен, Калояново и Стара река. В петък в рамките само на няколко часа през сливенската болница преминаха над 100 деца. Впоследствие се оказа, че всички те посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня.

Първото неразположение у пациентите се е появило няколко часа, след като те са обядвали пилешка супа в столовете на училищата.
Кетъринг-фирмата, доставила храната, има договор с 21 училища в общините Котел, Сливен и Твърдица. Тя вече има едно регистрирано нарушение. В момента се води разследване какво е причинило отравянето на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews