Quantcast

Спряха строителната кариера край Лозен

OFFNews Последна промяна на 29 март 2016 в 15:13 3255 4

Спират се всички дейности по проекта за строителна кариера в Лозен след протест на жители на селото.

Очаква се произнасянето на Върховния административен съд по темата. След решението на съда ще стане ясно окончателно дали ще има кариера или не.

Това стана ясно след среща между зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и представители на гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен", които протестираха срещу проекта. На срещата са присъствали кмета още на Лозен Васил Станчев, както и депутатите Александър Ненков и Евгения Алексиева.

В рамките на срещата са били обсъдени жалбите срещу разрешителното за кариерата, които са били изпратени от граждански инициативи и собственици на земи, разположени върху площта, Коментирана е била и жалбата от Столична община чрез Министерството на енергетиката до Върховния административен съд.

Според "Бъдеще за Лозен" на 6 януари 2016 г. е дадено разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на Лозен. Министерство на енергетиката издава разрешение на частна фирма да започне проучване на площ един квадратен километър от гората точно над селото.

В края на миналата седмица 200 души, които обявиха, че са против проекта за строителна кариера в гората край селото.

Според тях вредите от подобни действия ще са дългосрочни - замърсяването на природата и селото, обезлесяване на района, разрушаване на еко пътеки и паркове, както и на инфраструктурата на селото от преминаващите камиони.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 16:41

Абе номер 1 ти имаш ли идея къде и какво е Лозен. По голяма глупост няма как да напишеш.

Лозен е жилищен квартал на София малоумнико. В селото се строят блокове и къщи. Почти целия район около селото е вкаран в регулационния план и ще се застрои с къщи за софиянци.

Над селото има много хубава планина, която е и нещо като парк - разхождат се семейства с децата си, бягат хора за здраве, карат се колела, има пътища за офроуд забавления с джипове и мотори.

Цената на квадратен метър земя е над 100 Евро (1 квадратен километър, колкот са дали на тия идиоти да опропастят с кариера струва около 100-200 милиона Евро)

Осъзнаваш ли колк си тъп номер 1??? Все едно да дадат лиценз на някой да направи кариера пред НДК в градинката.....

29.03 2016 в 16:29

Лозен е квартал на София бе тъпанар

29.03 2016 в 16:27

Село Лозен е точно до София, в момента там се местят предимно млади Софиянци (с деца) от центъра, които са с високоплатена работа. Това е най-голямото и най-бързо разрастващото се село в България.
Преди да пишеш проучвай, че да не излезе накрая, че идиотът си ти...

29.03 2016 в 16:14

После да не биете тъпана до небесата, че в селото нямало работа и хората били предимно застаряващо население, защото младите бягали...