Спряха строителната кариера край Лозен

OFFNews 29 март 2016 в 15:13 4116 4

Спират се всички дейности по проекта за строителна кариера в Лозен след протест на жители на селото.

Очаква се произнасянето на Върховния административен съд по темата. След решението на съда ще стане ясно окончателно дали ще има кариера или не.

Това стана ясно след среща между зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и представители на гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен", които протестираха срещу проекта. На срещата са присъствали кмета още на Лозен Васил Станчев, както и депутатите Александър Ненков и Евгения Алексиева.

В рамките на срещата са били обсъдени жалбите срещу разрешителното за кариерата, които са били изпратени от граждански инициативи и собственици на земи, разположени върху площта, Коментирана е била и жалбата от Столична община чрез Министерството на енергетиката до Върховния административен съд.

Според "Бъдеще за Лозен" на 6 януари 2016 г. е дадено разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на Лозен. Министерство на енергетиката издава разрешение на частна фирма да започне проучване на площ един квадратен километър от гората точно над селото.

В края на миналата седмица 200 души, които обявиха, че са против проекта за строителна кариера в гората край селото.

Според тях вредите от подобни действия ще са дългосрочни - замърсяването на природата и селото, обезлесяване на района, разрушаване на еко пътеки и паркове, както и на инфраструктурата на селото от преминаващите камиони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови