Лозен на бунт срещу кариера в гората до селото

OFFNews 25 март 2016 в 16:23 5500 1

Софийското село Лозен се вдига на бунт в неделя срещу проект за строителна кариера и в защита на гората си. 

Митингът ще е пред кметството от 10,30 часа. Никой от местните хора не е уведомен, не познавам човек, който да е съгласен, заяви за OFFNews Ваня Панагонова. По думите й, мястото, определено за проучванията за кариерата, е на 70 метра от къщите на хората. В района освен красива борова гора, има и два водоема, обяснява жената. 

На 6 януари 2016 г. е дадено разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на Лозен. Министерство на енергетиката издава разрешение на частна фирма да започне проучване на площ един квадратен километър от гората точно над селото, обясняват организаторите на недоволството във фейсбук. Според тях вредите от подобни действия ще са дългосрочни. Сред тях те посочват замърсяването на природата и селото, обезлесяване на района, разрушаване на еко пътеки и паркове, както и на инфраструктурата на селото от преминаващите камиони. 

Като граждани на Лозен ще вземем позиция да запазим гората и планината ни.
Кметството и населението на село Лозен обжалват решението, на митинга ще се събират подписи против разрешението и ще се информират гражданите за този казус.
Това е поредното решение взето тихомълком и достигнало до засегнатите страни по случайност, без никаква гласност и уведомление, пишат още организаторите на протеста. 

Те канят всички, които обичат Лозенската планина, да ги подкрепят в неделя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови