Спирането на газа зa България e топ новина за световните медии (снимки)

Елена Николова 27 април 2022 в 14:07 4717 5

Спирането на доставките на газ за България от руската компания "Газпром" се превърна в новина номер 1 за световните медии. 

Тя е водеща в американските издания NY Times, Washington Post, Wall Street Journal и информационната агенция Associated Press (АП) и много други.

АП публикува новината със заглавие "Русия твърди, че спира доставките на газ за 2 държави от ЕС заради ескалация". 

Електронното издание на The Washington Post също сложи новината като главна със заглавието "Русия спира газа за Полша и България". 

The Wall Street Journal написа, че "Русия задържа доставките на газ за Полша и за България заради условията за плащане". 

Новината се нареди и в челата на британското BBC, The Guardian и агенция Ройтерс. В BBC новината се появи в новинарския материал за войната, който се обновява непрекъснато, със заглавието "Русия спира доставките на газ за Полша и България". 

Новината се появи с почти същото заглавие в информационна агенция Ройтерс - "Русия задържа доставките на газ за Полша и България".

Новината излезе и в челото на The Guardian за войната под заглавието: "Путин спира доставките на газ за Полша и България. Украйна казва, че експлозиите в руските провинции са "карма"."

Спирането на газа е водеща новина и в немските медии като Der Spiegel и Die Welt. Der Spiegel пише, че "България и Фон дер Лайен обвиняват Русия в изнудване" заради прекратяването на доставките и искането за плащане в рубли. 

Die Welt пък публикуваха новина, че "Газпром" е потвърдил спирането на доставките на газ, като причината са липсата на плащания с рубли".

Френското издание Le Monde публикува коментар по темата под заглавие "Как би реагирала Франция, ако Русия спре доставките на газ за страната". Повод за него е именно спирането на доставките на газ от руския гигант "Газпром" за България и Полша. 

Спирането на газа у нас е водеща новина и за френското изданието Le Parisien. Първо беше публикувана новина със заглавието "Война в Украйна: Газпром спира доставките на газ за България и Полша, „неприемлива“ мярка за ЕС". А след това се появи и втора публикация, която гласеше: "Кризата в Украйна: България заклеймява "шантажа" след спирането на доставките на газ от Русия."

 

Новината за спирането на газа у нас дойде късно снощи, след като българската държавна компания "Булгаргаз" е получила уведомление за това. Няколко часа по-рано полската енергийна компания PGNiG съобщи, че е била информирана от "Газпром", че газовите доставки за Полша също ще бъдат спрени от 27 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

5

Разумен

27.04 2022 в 16:09

По добре руснаците да ти спрат газта, отколкото германците да ти я пуснат. Еврейска мъдрост :))

4038

2

Moirae

27.04 2022 в 14:34

Едностранно прекратяване на договор... Идиот само може да се спъне така. Това от своя страна ти дава права и свобода за за отговор и дано нашите да действат решително и компетентно. Но като гледам, Митрофанова май още се разхожда из София.

10298

1

AntiZ

27.04 2022 в 14:25

А появи ли се като новина какъв национален предател ни е президента, или това отдавна не е новина?