Русия спира доставките на газ за България от тази нощ

OFFNews 26 април 2022 в 22:30 20935 24

Снимка Getty Images

Днес в „Булгаргаз“ е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април.

"Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи", заявиха тази вечер от Министерството на енергетиката.

От ведомството посочват още:

"След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България".

В сряда сутринта министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление "във връзка със създалата се ситуация".

В 19.00 часа местно време във вторник Полша е била информирана официално от "Газпром", че подаването на природен газ за страната се преустановява, считано от 27 април. По-рано днес Полша отказа да плаща руския газ в рубли.

Първата реакция на българското правителство: Подготвени сме за подобен сценарий от месеци

Няма основание за притеснение, заяви пред БНР говорителят на правителството Лена Бориславова във връзка с новината, че Русия спира доставките на газ за България.

Бориславова отбеляза също така, че "от месеци българското правителство е било готово за подобен сценарий".

"Има подсигурени алтернативни доставки и няма причина за паника", увери говорителят на правителството. 

Първите политически реакции

"Преди минути от "Газпром" изненадващо обявиха, че спират доставките на газ към България практически без предупреждение. Дълги години "Газпром" и Путин обясняваха колко надежден доставчик са на природен газ. По същия начин, както през януари 2009 г. Тогава (през 2009 г.) Бойко Борисов бе обещал диверсификация, която така и не се осъществи. Думите на Путин и "Газпром" не струват. Не само това - Борисов им построи за 3 млрд. лв. (платен от българските данъкоплатци) газопровод, който заобиколи Украйна. България ще се справи, газ ще има. Заради извънредните обстоятелства в началото ще е на по-висока цена, но ще се търсят решения и в тази посока. Русия на Путин обаче показа, че не само не е надежден доставчик, а борави със средновековни рекетьорски похвати, нарушавайки вече сключен договор, по който тепърва ще плаща неустойки" - коментира депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

29

alfakentavur

28.04 2022 в 08:18

Расийските тролчета защо не хващате към Масква? Нали всеки ден "убеждавате" колко е хубаво там? Поне участвайте в годишната расийска лотария Зелена карта.
Оп, грешка. Расия няма лотария Зелена карта. Лошите и гадни САЩ имат, защото от цял свят хората се надпреварват да емигрират там. А не в Камчатка :)

75

26

230 млрд баксов

27.04 2022 в 08:18

Да не забравяме, да благодарим и на 100%мутроПитека, който 10 години нарочно бавеше газовата връзка с Гърция, за да сме на 100% зависими от марОдеРоКасапИя!

-60

25

офф бее

27.04 2022 в 08:17

Браво. Поне няма да финансираме престъпното джудже и режима му с парите си! Бойко да каже за деверсификацията!

2550

24

alfakentavur

27.04 2022 в 08:00

Къде? В САЩ са разстрелвани журналисти и се извършва етническо прочистване?
Хайде вече престани с глупостите. Оливаш се :D

Режимът, който свалиха с Майдана украинците беше финансиран и подчинен на Путлер, даже президентчето избяга в Расия. След което "режимът" в Украйна сме смени няколко пъти след честни избори. Ти направи буламач от глупости.

2550

22

alfakentavur

27.04 2022 в 07:38

"Нацистки режим" дошъл на власт след няколко честни избори и с държавен глава евреин.
А режимът на несменяемия от 20 години Путлер, който убива журналисти, отравя опозиционери и хвърля в затвора несъгласни с политиката му, какъв е? Люлка на демокрацията?

10298

20

AntiZ

27.04 2022 в 06:04

Каква прекрасна новина щях да проспя! Чакам Орка Нинова за коментар! Ама ще се скрие в миша дупка! Този кенеф, РФ, най-после ще спре да умирисва света с газовете си!
 
X

Да помогнем на украинските деца!