След случая на Черни връх: Заслонът в планината не е бакалия, но зимата по върховете е сериозно нещо

OFFNews 05 януари 2019 в 10:57 7829 1

Високопланинските обекти не са само търговски, те имат и социална функция – да спасяват човешки животи. Това не е местната бакалия, която да затвори в 5 часа.

Така журналистът Димитър Кенаров коментира случая с неговия приятел Кирил Радев, когото стопанисващите заслона на Черни връх не искаха да пуснат навръх Нова година, въпреки опасенията, че планинският бегач е с хипотермия.

Радев подчерта, че няколко пъти в седмиците преди 31 декември се е качвал на една и съща височина с по-леко облекло и е минавал по сходни маршрути. Затова и бил в „добра спортна форма”, когато от центъра на София стигнал до Черни връх за 3 часа и 20 минути. Имал още екипировка в раницата си.

„Когато е спряло движението, много бързо е настъпило охлаждането”, отбеляза Кенаров. По думите му, когато настигнали Кирил, той вече не можел да държи нищо в ръцете си, а полярен изследовател в групата бил категоричен – бегачът е с признаци на хипотермия. Веднага го облекли с допълнителни дрехи и го завили в спасително фолио.

Когато обаче опитали да го вкарат в заслона, получили следния отговор от жена на вратата: „Ходете да бедствате някъде другаде – представете си, че тук няма никой!”.

Мирослав Дачев от Българския туристически съюз подчерта, че това поведение е напълно неприемливо. Съгласно правилника на БТС, високопланинските обекти и отдалечените хижи трябва да оказват денонощна помощ на туристите в планината, обясни той.

Именно заради това неговото становище е, че договорът с наемателя  Чавдар Евтимов трябва да бъде прекратен. Евтимов искал това да стане веднага, но молбата на туристическия съюз е да продължи да стопанисва заслона за още месец, докато се намери заместник. „Ако остане заключен обектът, ще има много бедстващи, обясни Дачев. 

Милен Братанов от ПСС посочи, че когато стигнал при Кирил, той вече бил в добро състояние и без опасност за живота. Спасителят обаче подчерта: „Какво щеше да се случи, ако под Голи връх си беше навехнал крака – там няма обхват, няма хора? За мен зимната планина е изключително сериозно нещо и човек не бива да я подценява”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови