Уволняват стопаните на заслона на Черни връх, оставили премръзнал човек в снега

OFFNews 04 януари 2019 в 09:27 19736 15

Хората, които стопанисват заслона на Черни връх, до който беше отказан достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени.

„Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижната дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз в сутрешния блок на бТВ.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като там му бе отказан достъп до заслона.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

„Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил.

Вкарах човека вътре, но му бяха крещели – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още туристът.

Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по–късно можеше този човек да не е в съзнание, отбелязва още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

15

Ivo

08.01 2019 в 21:03

Сега Чавдар ще може да отиде на заслон самария да направи една чайна.

6145

13

kokoten

04.01 2019 в 14:11

....елементарно...планината не е за печалбари и нискоморални отрепки.....как е възможно изобщо човек да си помисли да откаже достъп на закъсал човек в планината...всякакви доводи,че тоя бил брадат идиот и прочее са направо за съд....изумен съм от позициите на хората,защитаващи тези гнусни печалбари....

17439

11

мнение от IP

04.01 2019 в 14:00

Толкова ужасна реакция на наемателите. Дори тяхната къща да беше, пак като инстинкт е на човек да подслони друг в планината. А заслона е даден под наем и функцията му е да приютява. Изобщо какви са тези "хижари", те не трябва да излизат от кръчмите с този манталитет, наематели на заслон станали. Плащат ли наем за частно парти в обществен обект?

3930

10

Пицата

04.01 2019 в 13:50

Г-н "IQ под нулата",

на чети:

Заслонът се стопанисва по договор за наем с Български туристически съюз (БТС) от Чавдар Евтимов като физическо лице. Последният договор за срок от 5 години е подписан през декември 2017 г. и е влязъл в сила от началото на миналата година. Месечният наем е 1000 лева, а наемателят поема всички разходи по експлоатация на обекта и застраховането му.


В конкретната ситуация стопанисващите заслона са отказали достъп в нарушение на договора.Той беше предоставен на "Дневник" от собственика БТС и според документа заслонът включва всички помещения - "кухня, туристическа столова с 30 места, тоалетна, мазе и сервизни помещения". Член 21 от договора изрично постановява като задължение на наемателя да осигури "целогодишен непрекъснат достъп на туристите до обекта, с оглед недопускане на инциденти, застрашаващи техния живот и здраве". В член 18 е посочено и че наемателят трябва да осигурява "постоянен достъп на туристите до санитарния възел в обекта".

13510

8

Mayya

04.01 2019 в 12:13

Затова сме на този хал,защото някой трябва да ни казва какво трябва да правим и то задължително написано във вид на договор и също така, задължително, срещу пари. Ако не ни е вменено като задължение, при неизпълнението на което, недай си Боже, ще ни глобят - ма хич няма да го направим. Другите да умират, ако щат. Няма човещина, няма морал, няма ценностна система, няма доброта. Как тези неща да ги напишеш в договор. Важното е чалгата да тече и да правиме пари. Та, кой точно е дебила в ситуацията?

12082

6

Тинтири-минтири

04.01 2019 в 11:10

От Българския туристически съюз обясниха, че стопаните на заслона ще бъдат уволнени. Според правилника на БТС за хижната дейност е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи.