След 76 години: Гвардейци и Шуми Марица за цар Фердинанд, тленните останки на монарха във Врана днес

OFFNews 29 май 2024 в 06:59 7053 1

Снимка

Тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България днес. Траурната церемония ще се проведе в следобедните часове в царския дворец „Врана”. 

Ковчегът ще бъде транспортиран с военен самолет до летище София. Оттам ще отпътува към двореца Врана, където ще бъде посрещнат от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство. 

След траурната церемония пред двореца ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. Тленните останки на българския монарх ще бъдат пренесени от входа на парка до фоайето на "Врана" от гвардейци и под звуците на първия български химн "Шуми Марица".

След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоана".

Завръщането на тленните останки на монарха става 76 години след смъртта му. Досега те бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург, където Фердинанд живее в продължение на 30 години. В понеделник там се състоя тържествената прощална църковна служба.

След смъртта му в изгнание през 1948 г. сега ще бъде изпълнено желанието му да бъде погребан на българска земя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови