Ще се изгради телена ограда по границата с Румъния заради риск от чума по свинете

OFFNews 24 юли 2018 в 14:13 2007 0

Снимка МЗХ - пресцентър

Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете, обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра.

Щабът е създаден, за да бъдат предприети мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете.

Вече е започнало изграждането на оградата на две места, предстои да започне и в трети участък. Първоначалната идея е била да бъде поставен електропастир, но той не би спрял по-силните животни, ако се засилят. 

Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина, обясни Порожанов и уточни, че изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите.

Министърът на земеделието информира, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е в постоянен контакт с румънските власти. Всички мерки, които се предприемат са стандартни и са за целия Европейски съюз.

Той каза още, че контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от гранична полиция.

Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни, подчерта Румен Порожанов.

По думите му основна мярка за биосигурност е осигуряване на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти. Експерти от БАБХ са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта.

Други мерки, които са предприети, са дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност.

Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като намаляват риска за свинете, отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашно отглеждане.

Ще предложа ограничение на груповия лов, особено в граничните райони, тъй като той крие много опасности, каза още министърът по въпроса с груповия лов и изменението на закона.

В новосформирания щаб участват областният управител на Силистра Ивелин Иванов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Силистра д-р Себахтин Мюмюн Халид и директорът на областна дирекция на МВР старши комисар Кристиян Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови