Семейство с четири деца от София получава призa „Голямото семейство”

OFFNews 18 септември 2014 в 20:27 9153 0

Снимка "Голямото семейство"

Победителите

Тазгодишната награда на националната кампания "Голямото семейство" получиха Елена и Росен Найденови и четирите им деца, от София.

Инициативата  „Голямото семейство” се провежда за втора поредна година, а нейн патрон е президентът Росен Плевнелиев.

Майката Елена сподели на награждаването, че отговорността в родителството винаги е на преден план:

"Когато решиш да имаш дете, ти поставяш себе си на втори план и детето става твоето време и твоя живот. Всяко едно по неговия си начин ти носи различна тръпка, различна емоция", каза тя.

Бащата от своя страна спорели за трудностите, които изпитва едно многодетно семейство, който по думите му не са при отглеждането на децата. Той разказа, че е много трудно да си намерят обща маса в ресторант или стая в хотел.

Най-голямото от децата пък разказа, че в едно голямо семейство винаги има с кого да си говориш и играш, кой да те прегърне когато си тъжен.

По време на награждаването държавният глава призова хората да се обръщат с повече уважение към отговорните многодетни семейства, а институциите и държавата да провеждат целенасочена кампания в тяхна подкрепа.

„Нека ежедневно полагаме грижи на всички нива в държавата и показваме подкрепа и човечност всички заедно“, заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че по-малко от пет процента от българите се решават да имат три и повече деца, а типичният модел е с по едно и две. 

Победителите тази година бяха избрани измежду близо 50 семейства с общо 178 деца, които се включиха в кампанията. За отличието най-много кандидати се явиха от София, имаше участници от Варна, Търговище, Враца, Ихтиман, Калофер, Попово, Плевен.

Семействата с по три деца бяха преобладаващ брой сред номинираните в тазгодишната кампания.

Инициативата се организира от списание “Кенгуру”, фондация “Искам бебе” и проект “Мулти-мама” с цел да поощри положителните примери на многодетния модел у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови