Сблъсък между контрольори и пътничка в метрото (видео)

OFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 12:03 7837 10

Видео на сблъсък между контрольори и пътничка в метрото в София беше пуснат във Facebook и предизвика остра реакция срещу служителите на Центъра за градска мобилност.

От записа, направен от Яни Делчева, става ясно, че пътничката, с която се разправят контрольорите, има карта (вероятно персонализирана), но те не я разпознават на снимката.

Персоналните карти за градски транспорт имат явна част - снимка и име, и скрита информация (трите имена, ЕГН, постоянен адрес), която контрольорите виждат при проверка. Персоналните абонаментни карти са и по-евтини от тези, на които няма име и снимка на пътника и не могат да се преотстъпват.

"Не виждам по някакъв начин тези контрольори проявяват агресия към жената, те по-скоро парират нейните действия", коментира Свилен Кръстев от Центъра за градска мобилност.

По думите му контрольорите са администратори на лични данни и имат право да искат личен документ за справка.

Освен за персоналните карти, документ за справка се иска и от придружителите на хора с увреждания, които имат право да пътуват с тях безплатно. Имената на двама придружители са изписани на картата за транспорт на инвалида, но допълнително трябва да се провери дали именно тези хора пътуват с него.

Проверка на ЦГМ показа, че момичето е пътувало с карта на човек с увреждане, в която е вписано, но в този случай тя е длъжна да докаже коя е.

Инвалидните карти за един месец за целия градски транспорт струват 8 лв. и с тях могат да пътуват трима души (придружителите могат да пътуват и без човека с увреждане, но трябва да представят документ за самоличност).

Контрольори проверяват и в метрото именно заради персоналните карти, както и заради нарушителите, които прескачат загражденията или минават по двама през турникетите с една карта, обясниха от ЦГМ. Само от 10 до 13 април, почивните дни, в които София се беше изпразнила, са наложени 26 акта в метрото, уточниха оттам.

В центъра не са получили жалба по този случай в метрото и отдавна не са получавали сигнали за агресивни контрольори. По-често проверяващите са жертви на агресия, уточни Кръстев.

Ето и записа, който е направила Яни Делчева:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 16:12

ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА!

16.04 2015 в 19:56

Аз пък винаги ще съм против контрольорите независимо дали са прави или не. За циганите всички знаем,че не ги проверяват. Всеки ден пътувам със 111, където винаги има цигани, никога не съм видяла да проверят някого. Това е адски демотивиращо за останалите хора, особено ако не разполагат с много средства. И въпреки всички клипове, репортажи и прочее, които са показвани постоянно, няма никакви мерки срещу това неравенство. Най-много да пратят 2 контрольорки в ненатоварен час, когато в автобуса има 5 бабички. През останалото време подминават циганите, а ако решат да ги отразят и ги питат за билет, ония им казват,че нямат и те продължават проверката.
Да не говорим за всичките заяждания с пътници за глупости от всякакво естество - на тази тема всеки има своя букет от разкази и изхабени нерви. Проверката е по-строга от на митница и са склонни да се заядат за всяка дреболия. Може да командироват софийските контрольори да обучават родните митничарите, макар че и двата типа хрантутници си падат по рушвети :)

16.04 2015 в 14:48

По един или друг начин, в някакъв момент и в България ще дойдат чудесата на цивилизования свят и подреденото общество. Простолюдието е на много примитивно ниво, не желае да спазва никакъв ред и плюе на всички правила. Логично, това налага използването на съответните похвати. Когато от простолюдие, се превърнете в нормално общество, тогава ще получите отношение като към нормални хора.

16.04 2015 в 14:15

Нещо ми се струва че тези контроьори се заяждат единствено с изрядни, но за сметка на това безпомощни пътници. За сметка на това ако има цигани в превозното средство, контолата ги подминава "полит коректно"... Преди 1 - 2 месеца даже имаше редица репортажи по една телевизизия - общо взето по дадени линии (в райони със смесено население) никой не дупчи билети, за сметка на това контрольор не стъпва. Ама много по лесно е да санкционираш момиче което има редовна карта от колкото тумба роми... Това ако не е дискриминация....

16.04 2015 в 13:41

Докато има тарикати ще има и контрол. Т.е. най-вероятно завинаги.

@Борко с полицаите работата е проста - дават им карти, те ги препродават или ги предоставят на приятели с презумпцията че никой не ги проверява.

16.04 2015 в 13:38

За да имаме метро с цена и качество отговарящо на очакванията ни трабва и ние гражданите да бъдем по някакъв начин на страната на истината. И да спираме хитреците, които навсякъде търсят авантата...

16.04 2015 в 13:29

Същият този контрольор ме глоби в събота преди Великден рано сутринта в трам. 7. Е, технически погледнато си бях за глоба. Но... ми взе последните 20 лв. Сравнително културен беше.

16.04 2015 в 12:37

Тая "новина" е малко от типа: - Ми то сяяя, нема нищо за писане, дай да се поровим и да измислим нищо :)))

16.04 2015 в 12:26

Единствените хора, които съм виждал да минават гратис през преградите за излизане, бяха тумби полицаи покрай протестите. Не знам обаче дали не им издават карти за транспорт, които просто да ги мързи да използват.