Сблъсък между контрольори и пътничка в метрото (видео)

OFFNews 16 април 2015 в 12:03 8512 10

Видео на сблъсък между контрольори и пътничка в метрото в София беше пуснат във Facebook и предизвика остра реакция срещу служителите на Центъра за градска мобилност.

От записа, направен от Яни Делчева, става ясно, че пътничката, с която се разправят контрольорите, има карта (вероятно персонализирана), но те не я разпознават на снимката.

Персоналните карти за градски транспорт имат явна част - снимка и име, и скрита информация (трите имена, ЕГН, постоянен адрес), която контрольорите виждат при проверка. Персоналните абонаментни карти са и по-евтини от тези, на които няма име и снимка на пътника и не могат да се преотстъпват.

"Не виждам по някакъв начин тези контрольори проявяват агресия към жената, те по-скоро парират нейните действия", коментира Свилен Кръстев от Центъра за градска мобилност.

По думите му контрольорите са администратори на лични данни и имат право да искат личен документ за справка.

Освен за персоналните карти, документ за справка се иска и от придружителите на хора с увреждания, които имат право да пътуват с тях безплатно. Имената на двама придружители са изписани на картата за транспорт на инвалида, но допълнително трябва да се провери дали именно тези хора пътуват с него.

Проверка на ЦГМ показа, че момичето е пътувало с карта на човек с увреждане, в която е вписано, но в този случай тя е длъжна да докаже коя е.

Инвалидните карти за един месец за целия градски транспорт струват 8 лв. и с тях могат да пътуват трима души (придружителите могат да пътуват и без човека с увреждане, но трябва да представят документ за самоличност).

Контрольори проверяват и в метрото именно заради персоналните карти, както и заради нарушителите, които прескачат загражденията или минават по двама през турникетите с една карта, обясниха от ЦГМ. Само от 10 до 13 април, почивните дни, в които София се беше изпразнила, са наложени 26 акта в метрото, уточниха оттам.

В центъра не са получили жалба по този случай в метрото и отдавна не са получавали сигнали за агресивни контрольори. По-често проверяващите са жертви на агресия, уточни Кръстев.

Ето и записа, който е направила Яни Делчева:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!