Шефовете на контрольорите побойници: Ще им помогнем да се защитят

Нели Чолашка 24 септември 2013 в 11:17 5083 26

Снимка: Агенция
Снимка: Агенция "Фокус"

"Не толерираме прояви на насилие както от контрольори към пътници, така и от пътници към контрольори. След приключване на досъдебното производство, ако се наложи ще окажем съдействие на служителите ни за защита на правата им по съдебен път".

Така отговориха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на въпроси на OFFNews какво ще предприемат след инцидента в неделя на спирка на автобус по линия № 9 в столичния квартал "Оборище", при който контрольори свалиха нередовни пътници и ги набиха на спирката.

Свидетели, цитирани от "Фокус", твърдят, че един от контрольорите е душил пътник и го е ритал, когато човекът е паднал на земята.

В понеделник от ЦГМ  обявиха, че всъщност пътниците са се държали агресивно и са нападнали контрольорите. По случая тече досъдебно производство.

На въпрос на OFFNews по какви критерии се назначават контрольорите в градския транспорт в София, оттам отговориха: "Минималното изискуемо образование за контрольор по редовността на пътниците е средно.

Освен това преди одобрението за постъпване на работа, лицето трябва да е издържало тест за психологическа пригодност, както и да е с чисто съдебно и криминално минало".

Има и правилник за поведение на контрольорите по време на работа, който бил разработен съвместно със специалисти от Института по психология на МВР.

В него били записани етичните норми, които трябва да се спазват.

Взаимоотношенията на пътниците с контрольорите пак били разписани в Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!