Шефовете на контрольорите побойници: Ще им помогнем да се защитят

Последна промяна на 24 септември 2013 в 11:17 4437 26

Снимка: Агенция
Снимка: Агенция "Фокус"

"Не толерираме прояви на насилие както от контрольори към пътници, така и от пътници към контрольори. След приключване на досъдебното производство, ако се наложи ще окажем съдействие на служителите ни за защита на правата им по съдебен път".

Така отговориха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на въпроси на OFFNews какво ще предприемат след инцидента в неделя на спирка на автобус по линия № 9 в столичния квартал "Оборище", при който контрольори свалиха нередовни пътници и ги набиха на спирката.

Свидетели, цитирани от "Фокус", твърдят, че един от контрольорите е душил пътник и го е ритал, когато човекът е паднал на земята.

В понеделник от ЦГМ  обявиха, че всъщност пътниците са се държали агресивно и са нападнали контрольорите. По случая тече досъдебно производство.

На въпрос на OFFNews по какви критерии се назначават контрольорите в градския транспорт в София, оттам отговориха: "Минималното изискуемо образование за контрольор по редовността на пътниците е средно.

Освен това преди одобрението за постъпване на работа, лицето трябва да е издържало тест за психологическа пригодност, както и да е с чисто съдебно и криминално минало".

Има и правилник за поведение на контрольорите по време на работа, който бил разработен съвместно със специалисти от Института по психология на МВР.

В него били записани етичните норми, които трябва да се спазват.

Взаимоотношенията на пътниците с контрольорите пак били разписани в Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 08:50

kontrolyorite sa si chisti bokluci a i gradskata mobilnost e oshte po golyama smet biyat horata i tolelirat tova ako beshe normalna firma a ne nekva shuro bajanashtina do sea trebvashe 10 puti da sa gi uvolnili

25.09 2013 в 16:43

Те така и така са си пътуват безплатно, за тях промяна няма да настъпи.

25.09 2013 в 16:38

Дедо попе, изказването е много красиво и вдъхновяващо, с умиление бих го приравнил към неделна проповед.

25.09 2013 в 16:05

Голата истина.

24.09 2013 в 23:42

К'вото правителството,такива и контролите!

24.09 2013 в 19:55

Браво за това и дано повече хора се замислят, че това че някой е извършил административно нарушение НЕ Е причина за линч и физическа саморазправа. Законът е предвидил какви са санкциите. Всичко извън това е престъпление срещу личността и в цивилизованите държави за такива неща се лежи с години. Защото там ценят живота и здравето на хората.
Аз лично съм бил потърпевш от безумно нагли контроли и знам много добре за какво става въпрос. Провериха ме на улицата (!) и ми написаха акт. Бяха ме наобградили 5-6 бабаита. Кога ще пожелаем да живеем в цивилизовано общество, където Законът води, а не приматщината?

24.09 2013 в 19:48

Никой няма против прилагането на Закона. Проблема е когато Закона се ПОГАЗВА, извършва се престъпление срещу личността, а тук някакви хора с доста странни разбирания за държавност, право и демокрация одобряват едва ли не с бойни викове "Разпни го! Разпни го!".
На всеки може да се случи веднъж (поне) в живота си да се окаже в транспорта и да е без билет - без оглед на причините. От късен час на превозване, през липсата на билети у водача, пиянство, временно или постоянно финансово затруднение или дори откровена наглост.
В никой от тези случаи НЕ Е допустимо да се извършва престъпление срещу личността, след като Закона си е предвидил какво е наказанието в случая. Опитите за рационализиране на насилието са крайно опасни и ни водят рязко на Изток... ако това искаме окей, но утре да не прочетем заглавие "Застреляха контрольор" ? Защото беззаконието води до такива неща..... Спиралата надолу е стремглава и едно винаги води след себе си друго.

24.09 2013 в 19:41

Какво очаквате от Общината, докато е ГЕРБерска? Те тия са си силоваци, други методи не владеят, а думи като човешки права, престъпления срещу личността, НК, право, съдебна система, законност, интелигентност, учтивост и тн. са им напълно НЕПОЗНАТИ :)
Освен това за крадците в СО и в СКГТ е прекрасно обикновени хора да се карат и насъскват едни спрямо други. Тази среда е най-добра за кражбите и далаверите им. А нещата могат да бъдат толкова прости - контрол на самите врати на превозните средства. Но имаме проблем - тогава друзята няма да има как да крадат. Ха сега де? Как да се угоди?

24.09 2013 в 19:07

... и 15 минути на спирка. И качващи се отзад. И разправии с шофьора вместо с контрольорите - пак цирк, ама докато трае циркът всички чакат.

По света са пробвани всякакви схеми на събиране. Като се почне от безплатен транспорт, мине се през доброволни схеми, схеми със спорадичен контрол, турникети и се стигне до щатен касиер.

За нашите условия контролите стават, ама трябва да са добре организирани. И общинска полиция трябва.

24.09 2013 в 18:58

Безплатното развращава.