Съветник до парламента: Паркираш на велоалея - и какво от това?

OFFNews 09 февруари 2018 в 10:17 5663 3

В Закона за движение по пътищата няма текст, според който шофьорите на автомобили, паркирали на велоалея, да бъдат санкционирани. 

За непълнотата в закона алармира общинският съветник от РБ Стефан Марков, който отправя питане до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Той настоява за разяснение на правната уредба за движението, престоя и паркирането на велосипедните алеи. 

Стефан Марков уточнява, че в Закона за движението по пътищата престоят и паркирането са забранени на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние по-малко от 5 метра преди тях, но в този нормативен акт не е предвиден самостоятелен състав на нарушение, изразяващо се в паркирането върху велосипедна алея. В резултат от това, при прилагането на закона, съответно при констатирането на нарушенията и санкционирането на нарушителите, административните органи срещат затруднения.

"Ако паркирате върху тротоар ви глобяват, ако паркирате на пътното платно ви глобяват. Но на кое основание ви глобяват за велоалея и защо органите на КАТ отказват да глобяват шофьорите и самите КАТ паркират ненаказано върху велоалеите в София?", пита общинският съветник.

Той очаква отговор и на въпроса, дали, ако е налице непълнота на закона за това нарушение, има вече внесен законопроект, с който да се преодолее тази нередност.

Марков настоява и санкциите за нарушителите да се повишат, за да се предотврати практиката да се паркира на велоалеи. 

Ако продължава така безпардонно да се нарушава забраната за паркиране върху велоалеите, без санкции, се обезмислят усилията и парите, похарчени за изграждането им. Не може общината да прави велоалеи и да се старае да осигурява възможности за алтернативно предвижване и някой да паркира безнаказано на тях, категоричен е Стефан Марков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

3

reKontra

09.02 2018 в 12:14

"се обезмислят усилията и парите"
обезСмислят!!!

12026

1

Dimitar Tilev

09.02 2018 в 11:05

Не е прав Стефан Марков. Нито на тротоар, нито на платното те глобяват. Най-лесният начин да паркираш в синя или зелена зона без да плащаш е просто да спреш в нарушение и можеш да си спокоен, че никой няма да те пипне.