Съдът спря делото срещу Станишев заради евродепутатския му имунитет

Offnews 29 септември 2014 в 16:35 2774 0

Сергей Станишев

Съдът спря делото срещу бившия премиер и лидер на социалистите Сергей Станишев. Причината е, че той се ползва от имунитета си на евродепутат. 

Станишев беше подведен под отговорност за изгубването на седем секретни документа -  три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, между 4 ноември 2005 г. И 27 юли 2009 г. Документите са връчени лично на Станишев срещу подпис. Те бяха върнати в Министерски съвет при новия премиер Бойко Борисов от "съвестния гражданин" Алексей Петров.

Делото на Станишев търпи провал за пореден път, след като беше рестартирано три пъти. 

Разследването започна през 2011 г., като делото беше връщано няколко пъти заради процесуални нарушения.

На 17 август 2011 г. прокуратурата за първи път внесе в СГС предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на Станишев. Но 13 дни по-късно делото беше върнато от съда заради немотивирано предложение.

На 16 ноември 2011 г. последва второ внасяне в съда, но на 9 февруари 2012 г. съдия Александра Йорданова, която пое делото, го върна отново с мотива, че прокуратурата дори не е посочила къде Станишев е загубил секретните доклади. Делото беше отлагано на два пъти и поради отвод на прокурори. Третия опит за стартирането му беше направен в началото на юни 2014 година, но пак беше отложено заради процедурни пропуски.  

Днес стана ясно, че пред провал е и още едно дело - това за клевета, заведено срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Адвокатите опитаха да отложат делото му за след изборите, когато се предполага, че той ще има депутатски имунитет и делото ще трябва да бъде спряно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови