Quantcast

Трети опит за старт на делото срещу Станишев

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2014 в 09:36 1516 2

Нов опит за старт на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев ще направи днес Софийският градски съд (СГС).

Станишев отговаря пред съда за загубата на седем секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, между 4 ноември 2005 г. И 27 юли 2009 г. Документите са връчени лично на Станишев срещу подпис.

Третият опит за старт на делото днес обаче може да се провали. Причината е, че държавното обвинение не е предоставило препис от предложението на прокуратурата за налагане на глоба. Тъй като делото касае държавна тайна, то е с гриф "Секретно", а това означава, че Станишев не може да получи препис от предложението на прокуратурата, което пък е процесуално изискване за старт на делото. 

Пред в. "Труд" адвокатът на Станишев Ина Лулчева е потвърдила, че нито тя, нито клиентът ѝ са получили препис от документа. 

Поради същата причина делото вече беше отлагано два пъти. 

Разследването срещу Сергей Станишев започна през 2011 г., като делото беше връщано няколко пъти заради процесуални нарушения. 

На 17 август 2011 г. прокуратурата за първи път внесе в СГС предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на Станишев. Но 13 дни по-късно делото беше върнато от съда заради немотивирано предложение.

На 16 ноември 2011 г. последва второ внасяне в съда, но на 9 февруари 2012 г. съдия Александра Йорданова, която пое делото, го върна отново с мотива, че Прокуратурата дори не е посочила къде Станишев е загубил секретните доклади. Делото беше отлагано на два пъти и поради отвод на прокурори. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2014 в 15:06

Да си плаща обесника за прегрешенията! Голямата власт носи големи отговорности, нещо което бащицата е трябвало да го научи, но и той един пример за подръжание..

16.06 2014 в 11:23

съдейки по предишната произнесена присъда на политик, то тук би трябвало независимия* ни съд, да отсъди поне 10г. Все пак са загубени секретни документи, което кой знае до каква вреда е довело.*независим - да се чете - нищо не зависи от него...