Quantcast

Пореден прокурор си направи отвод по делото срещу Станишев

Последна промяна на 01 октомври 2013 в 17:22 3341 8

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Пореден прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) си направи отвод по делото срещу бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, обвинен за изчезването на седем секретни доклада, съобщи сайтът "Правен свят".

Причината е, че обвинителят смята, че досъдебното производство трябва да бъде прекратено, но от Върховната касационна прокуратура (ВКП) настояват да бъде внесено предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и да му бъде наложена административна глоба.

Отводът на прокурора е бил потвърден от Софийската апелативна прокуратура, която е върнала делото на СГП за ново разпределение на случаен принцип.

Юристи коментирали пред изданието, че скоро в Градска прокуратура няма да остане прокурор, на който да бъде разпределено това дело, образувано преди 4 години. Те предлагат в крайна сметка ВКП да го вземе и да го внесе в съда, щом там толкова държат то да стигне до съд.

Само преди няколко месеца друг обвинител – Ваня Илиева също си направи отвод от това разследване, а тя далеч не е първият прокурор по това дело.

Според източници в Прокуратурата причината за буксуването на делото е постоянното му връщане от Софийски градски съд (СГС) за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Станишев е обвинен за изгубването на седем секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната, и един от НАТО. Документите са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, като според прокуратурата деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 година.

На 17 август 2011 г. прокуратурата за първи път внесе в СГС предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна глоба на Станишев. Но 13 дни по-късно делото беше върнато от съда заради немотивирано предложение. 

На 16 ноември 2011 г. следва второ внасяне в съда, но на 9 февруари 2012 г. съдия Александра Йорданова, която пое делото, го върна отново, като най-важният мотив е, че Прокуратурата дори не е посочила къде Станишев е загубил секретните доклади. 

А що се отнася до упорството на ВКП делото за влезе в съда, то някак се прокрадват съмненията, че то се дължи на нежеланието да бъдат за пореден път упрекнати, че работят в услуга на управляващите, коментира "Правен свят".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2013 в 19:17

Чл. 359. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако това е станало поради неспазване на нормативно установените изисквания за защита на класифицирана информация, наказанието е лишаване от свобода до три години.

02.10 2013 в 09:26

"като най-важният мотив е, че Прокуратурата дори не е посочила къде Станишев е загубил секретните доклади. " ей тая прокуратура за нищо не става, да вземат да кажат на човека къде ги е загубил че да си ги намери. Може и по лошо да е, да знаят къде ги е загубил ама да не казват щото тоя при който ги е загубил много лошо бие.

01.10 2013 в 20:06

най-вероятно някоя чистачка просто ги е пуснала в кошчето

01.10 2013 в 19:52

Добре, в тази държава няма ли да се намери магистрат с дупе, който да не си плюе на професията и да работи според закона. Голям страх, голямо нещо от др. Станишев. Ами защо не допуснат абсолютно възможната хипотеза, че тези липсващи секретни документи той просто ги е предал по предназначение в Москва. напълно възможна хипотеза докато не бъде оборена в съд. Защото ако е така, вече не става въпрос за небрежност, за която се плаща някаква си глоба, а за престъпление срещу националната сигурност. Независимо, че става реч за "Братска Масква"

01.10 2013 в 19:07

Какво толкова решават - загубил ли ги е, или не. Ако ги е загубил - на съд - това е!

01.10 2013 в 18:51

Те пак са тук
Бойко Борисов е опасен за тези "комунисти", които подписаха ликвидирането на комунистическия лагер на о.Малта и за да останат тогава във властта,излъгаха,че поемат ангажимент пред победителите(САЩ), да осъществят недоносения "План Ран-Ът".(виж ТУК) http://frognews.bg/news_37884/Planat_Ran-At/ Днес "комунистите" този път разчитат,че във съюз с турците,циганите,подпомагани от червени боклуци безродници и подпирани от платените лумпени от АТАКА, да ликвидират България и българите сега с подобен план и така със "законни" нагли фалшификации,пак същите ги върнаха на власт.

01.10 2013 в 18:22

Оставка, нечестиви!

01.10 2013 в 17:52

Е смях в залата. Китаеца го убиха , нашия педал дори няма да го повикат на разпит. Вярно няма друга такава държава