Съдът потвърди уволнението на Пламен Цеков от Здравната каса

OFFNews 24 декември 2013 в 12:00 2188 0

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК.
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК.

Бившият шеф на Здравната каса Пламен Цеков е бил увлонен законосъобразно, реши Конституционният съд. Решението е публикувано сайт на съда.

Така висшите магистрати отхвърлиха искането на 51 депутати от ГЕРБ да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента от 4 юли тази година предсрочно да бъде прекратен мандатът на управителя на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков.

Именно ГЕРБ промени Закона за здравното осигуряване през 2010 г., за да отстрани д-р Румяна Тодорова от поста председател на касата, като направи шефа на касата управител, който се избира от парламента. 

Когато взеха властта, социалстите на свой ред уволниха човека на ГЕРБ - Пламен Цеков, и на негово място върнаха Тодорова, която е сестра на евродепутата Илияна Йотова от БСП.

В края на последната парламентарна сесия бяха приети нови промени в Закона за здравното осгиряване, които въвежда избор на директор на касата да става чрез конкурс.

В преходните и заключителните разпоредби на новите текстове на Закона за здравното осигуряване е записано, че настоящият управител на касата подава оставка в деня на обнародване на промените. Очаква се това да стане в началото на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков