Събират пари за лечение на дете в будна кома след отказ от държавата

Вероника Шербанова 07 август 2014 в 20:14 15510 4

Родителите на 10-годишния Кристиян Кинчев, който падна върху фонтана при НДК, събират пари за лечението на детето след отказ от Фонда за лечение на деца.

След падането върху фонтана 10-годишното дете получи тежки наранявания. Оттогава момчето е в будна кома.
Първоначално Кристиян е настанен в „Пирогов“ - отначало в реанимацията на болницата, а след това – в Детската неврохирургия.

В България обаче няма клинична пътека за хората в будна кома, няма лечение, няма начин за рехабилитация и възстановяване, разказа пред OFFNews Добринка Милева, близка на семейството на Кристиян.

Единственият шанс на детето е да се лекува в чужбина. Родителите получават оферта от клиника в Германия. За лечението в клиниката обаче са необходими 137 000 евро.

Семейството не разполага с такава сума, затова се обръща към Фонда за лечение на деца в чужбина.
От Фонда прехвърлят детето в болница „Св. Наум“, където да се направят изследванията, необходими за разглеждането на случая. Това се случва на 22 юли.

Преди дни семейството получава отказа от финансиране на лечението на Кристиян в Германия, като обясняват, че сумата е много голяма, а от „Св. Наум“ им съобщават, че детето трябва да бъде изписано в събота, тъй като то е там по нареждане на Фонда за лечение на деца, обясни Милева.

Детето все още страда от тежките травми от падането и е в будна кома, няма как да си го вземат вкъщи и няма как да отидат в болница, понеже няма клинична пътека за будна кома, уточнява Милева.

По думите й единствената възможност пред семейството е да настанят момченцето в „Токуда“, което ще им струва около 9000 лева на месец.

Родителите на Кристиян са подали отново документи във Фонда за лечение на деца, за да може детето да бъде настанено в болница, но документите ще бъдат разгледани най-рано следващата седмица.

Абсурдно е лечението на децата до 18 години да е безплатно в България и в същото време детето да не може да постъпи в болница. А след като няма как да го лекуват тук, да не искат да го пратят в чужбина, казва Добринка Милева.

Семейството вече е открило дарителска сметка за всички, които имат желание да помогнат на Кристиян. Тя е:

IBAN BG81BPBI79421020575301

BIC BPBIBGSF

Юробанк България АД

До дни ще бъде открит и DMS номер.

Родителите се надяват в кампанията за набиране на средства да се включи и Столична община, тъй като според тях общината има вина за състоянието на детето заради необезопасения фонтан при НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови