Дете в критично състояние след падане върху фонтана при НДК

OFFNews 02 май 2014 в 12:45 11788 7

Фонтанът с топките пред НДК.

10-годишно момче е паднало вчера върху фонтана с топките в подлеза на НДК. Състоянието му е критично, съобщиха от "Пиригов".

Момчето е паднало от около 10 метра височина, в необезопасен участък от фонтана. То е било с баща си.
Детето е настанено в детската реанимация на „Пирогов" в състояние на кома.

Направени са му подробни изследвания. То е с тежка черепно-мозъчна травма и контузия на белия дроб. Поставено е на апаратна вентилация.

Цялостна реконструкция на фонтана около НДК ще започне тази година и ще се търсят варианти за цялостно решение, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Този участък, където е играло детето, е част от фонтана, а не участък за преминаване. Вчера изпратих екип, който да види дали има нарушаване на конструкцията на фонтана. Такова няма. Възложила съм днес да се направи временно обезопасяване, макар и с видими знаци и табели. Предстои цялостната реконструкция на фонтана, защото ние смятахме, че той е опасен от гледна точка на това, че не отговаря като съоръжение на изискванията за безопасност; от гледна точка на това, че помпите не бяха изнесени отвън.

Точно затова предвидихме този голям ремонт, който ще започне от тази година. Във връзка със случилото се, аз ще поискам от инженерите да помислят - дали има вариант за някакво видимо обезопасяване на тази част", коментира Фандъкова, цитирана от вестник "Сега".

"Повече от 30 години не е имало такъв тежък инцидент. За огромно съжаление на всички нас, няма по-тежко нещо от дете, пострадало при инцидент", допълни кметът.

На въпрос дали има други опасни фонтани, Фандъкова обясни, че непрекъснато трябва да се правят проверки от районните кметове за състоянието на потенциално опасни фонтани.

"Непрекъснато има такива комисии. Въпросът е вече - кое специалистите виждат като опасно. Указанието е - там, където има опасни елементи, да бъдат отстранявани, или местата да бъдат обезопасявани. Пак ще кажа, че в този случай очевидно никой не се е съобразил, че това е някакво опасно място, защото просто това е част от фонтана, а не е място за преминаване, нито за игра", каза още Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews